Het lijkt soms alsof we in ons hoekje van de wereld het braafste jongetje van de klas willen zijn, terwijl ze op andere plekken lekker blijven doen wat ze willen. Het is dan ook fijn om te zien dat ze zelfs in Amerika bezig zijn met het terugbrengen van de uitstoot. Of in ieder geval in de staat Californië, waar de inwoners ongetwijfeld hetzelfde braafste-jongetje-gevoel hebben, kijkend naar de rest van de VS.

In Californië ligt er nu een ambitieus plan om dieselvrachtwagens uit te faseren. Al in 2024 – dus over twee jaar – willen ze nieuwe dieselvrachtwagens verbieden rondom drukke spoorwegen en havens. Het woordje ‘nieuwe’ is hier belangrijk, want bestaande diesels mogen tot 2035 blijven rondrijden. Uiteindelijk moeten in 2045 bijna alle dieselvrachtwagens verdwenen zijn uit Californië.

De California Air Resources Board kwam met het voorstel. Ze focussen eerst op havens, treinstations en distributiecentra omdat deze drukke plekken vaak in de buurt van woonwijken zitten en de uitstoot voor gezondheidsproblemen zorgt voor de inwoners. Van eigen bodem zouden bedrijven bijvoorbeeld de Tesla Semi kunnen gebruiken.

SFGate meldt dat het voorstel uiteraard ook op veel weerstand kan rekenen. Zo zijn er de gebruikelijke vragen over het laadnetwerk, maar ook andere praktische bezwaren zoals medewerkers die de voertuigen aan het einde van de dag naar huis meenemen. Moeten zij dan thuis laden? Anderzijds zijn er milieuorganisaties die pushen voor krappere deadlines.

Advertentie

Reacties

 • Schilderboer heeft op 24 november 2022 geschreven:

  Wordt leuk daar, kunnen de inwoners zelf boodschappen en zo gaan halen bij de dc’s.
  Euro 6 diesels zijn brandschoon, veel plezier met de elektrische auto’ s, iedereen lult maar wat en vooral naar de eigen portemonnee.

  Reageer
 • Marcel heeft op 24 november 2022 geschreven:

  Wat een onzin, beter om eerst de oude diesels te gaan verbieden.
  Een euro 6 diesel is schoner dan menig ander voertuig.
  En nu we hier toch zijn, wanneer iedereen elektrisch gaat rijden mogen er wel een paar centrales extra gebouwd worden, maar deze vervuilen natuurlijk niet. Maar auto rijden is straks alleen nog een probleem voor de rijken der aarde.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie