Ongestoord rijd je braafjes over de rechterrijstrook met een tempo van rond de 100 km/u. Laat het een kilometertje meer zijn, niets aan de hand. Je bent voor nu even de sociale bestuurder zonder haast. Een plechtig voorbeeld voor de rest. Totdat je op de oprit het naderende gevaar ziet.

Daar komt hij aan: de trage invoeger. Een typisch alleen-op-de-wereld-figuur zonder oog voor anderen, of zonder zin om moeite voor hen te doen. Een doorsnee invoegstrook is tot wel 200 meter lang en dat is meer dan lang genoeg om op snelheid te kunnen invoegen. ‘Gebruik de volledige invoegstrook’, zo wordt je zelfs geleerd tijdens je rijles.

Maar nee, zegt Remy: ‘Ik ben op de snelweg, ik moet onmiddellijk invoegen.’  Want stel je voor dat je het gaspedaal of de invoegstrook eens gebruikt waarvoor hij bedoeld is.

Door de misplaatste urgentie is de invoeger nog niet op snelheid wanneer hij zijn auto hier en nu naar links ramt. En wie komt daar toevallig net aan? Precies: jij, met je goede gedrag.

Diep van binnen sterf je een beetje

Denk je eens een keer rustig aan te doen, krijg je dit als anti-karma over je heen. Dan vraag je je toch af wat je hebt misdaan om de Uilskuikelige Invoeger van Ellende en Leed over je af te roepen. En laat er links van je nou precies geen ruimte zijn om een rijstrook op te schuiven. Dus daar ga je dan: vol op de rem. Het kost je onnodig benzine, slijtage aan je auto en met wat pech ontstaat er zelfs een file.

Wie de traag invoegende schoen past, kan beter zijn rijbewijs inleveren. Ter bevordering van de veiligheid, de doorstroming en ieders bloeddruk. Het is immers al druk genoeg op de Nederlandse wegen en we mogen best wat selectiever zijn in wie we toegang geven tot onze asfaltlinten. Probeer het gerust over een tijdje nog een keer bij het CBR.

Reacties

 • Alex stui heeft op 13 juli 2022 geschreven:

  Wat dacht je van het recht hebben om in te voegen. Jij die al op de snelweg rijd moet maar opzij. Doe je dit niet dan kan je nog boze invoegers op je weg krijgen die toeteren, afsnijden, middelvinger, of kijhard voor jouw op de rem stampen.
  Ik dacht dat invoegers geen rechten hadden en dat het strafbaar is om van rijbaan voor invoegers te wisselen. Of ligt het aan de……..🤬

  Reageer
 • Rob heeft op 18 januari 2022 geschreven:

  Zelf een keer meegemaakt op de Afsluitdijk, net na het monument. Voegt een ouder echtpaar in met een gangetje van rond de 50. Je wilt niet weten hoe snel dat op je afkomt als je 100 rijdt. Je schrikt je echt wezeloos…

  Reageer
 • frank heeft op 11 juni 2019 geschreven:

  Je kan er niks aan doen, dus nog beter anticiperen door naar links te gaan of snelheid te verlagen of zelfs te verhogen. Je kan er over klagen, maar dat is gemakzucht. Actief anticiperen en je maatregelen nemen is belangrijker dan dat jij daar nou eenmaal rijdt en alle rechten opeist.

  • bas heeft op 12 juni 2019 geschreven:

   voorkomen is beter dan genezen

   Reageer
  • Maikel heeft op 11 juni 2019 geschreven:

   Anticiperen en naar links gaan zodat je die baan ook laat remmen voor iemand die dan toch wel op het gas gaat… Je moet een probleem aanpakken bij de bron.
   En denk er ook aan dat de rechter baan ook vaak gebruikt word door vrachtwagens die op veel plekken zelfs niet eens een baan naar links mogen. Die moeten ook vol in de remmen voor zulke lui. En dat duurt aardig lang voordat die dan weer op snelheid zijn, gevolg is dat de snelheid op beide banen vaak flink terug valt.

   Reageer
  Reageer
 • JT heeft op 10 juni 2019 geschreven:

  Stelletje snelweggekkies zijn het. Bij het eerste blokje zonder kijken naar links… Grrrr……

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear