In onze Weg rijbewijs-serie hebben we al diverse verkeersstommiteiten aan de kaak gesteld. En ja, we hebben er af en toe ook een lolletje van gemaakt. Maar dit is toch wel een soort basisprincipe in het moderne leven: als je ergens een groot rood waarschuwingssignaal ziet staan, dan moet je er wegwezen. Snap je dat niet of vind je een rood kruis negeren op de snelweg geen probleem, dan beginnen onze handen te jeuken in de buurt van je rijbevoegdheid.

Goed, soms vraag je je af waarom zo’n rijstrook dicht is. En soms is het zo’n rare smalle strook die eigenlijk gewoon breder en permanent open had moeten zijn. Maar de reden van afsluiting maakt niet uit: een rijstrook met een rood kruis erboven is op dat moment geen rijstrook. En dus moet je eraf.

Doe je dat niet, dan bestaat zomaar de kans dat je wegwerkers, Wegenwachters of anderen in gevaar brengt en riskeer je een boete van 240 euro. Maar als je werkelijk zo onoplettend óf zo zelfingenomen bent dat rode kruizen je niets doen, dan zeggen wij: weg rijbewijs. Meteen, stante pede en zonder pardon.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Het is onvoorstelbaar, maar het is een groeiend probleem en we zien het regelmatig gebeuren. Je rijdt op een drukke snelweg – of een rustige, het maakt eigenlijk niet uit. Je wordt getrakteerd op een matrixbord met knipperende signalen en een pijl naar opzij. Uiteraard voeg je netjes in, net als alle andere mensen voor en achter je. Of wacht: alle anderen, behalve één. Eén auto, vaak een onbenullige verschijning met een bestuurder die er een gezapige rijstijl op na houdt, rolt vrolijk door.

De bestuurder passeert de felle matrixborden alsof het vrolijk wuivende boomtakken zijn. Met horizontale oogkleppen op rijdt hij voorbij rood kruis na rood kruis. Je ziet ze naderen in de verte: de rumble strips en de grote aanhangwagen met de levensgrote verlichte pijl. Vlak voordat de bestuurder pijnlijk met zijn neus op de feiten wordt gedrukt, zie je het moment van realisatie plaatsvinden. Een halve remactie, een paniekerige ruk aan het stuur en een lompe invoegmanoeuvre die ongeveer zes andere bestuurders tegelijk benadeelt.

Hou op. Stop ermee. Neem de trein. Je hebt aangetoond niet te kunnen functioneren als verkeersdeelnemer.

Kan het nog erger?

Ja, want behalve de compleet onoplettende halvezool is er nóg een type roodkruisnegeerder. Dit is de persoon die – op een rijstrook die misschien wel om veiligheidsredenen is afgesloten – willens en wetens doorrijdt. Zodat hij nog even snel een paar extra autootjes achter zich kan laten voor twintig seconden tijdwinst.

Deze persoon is per definitie een enorme kneus, wat op zich geen overtreding is; tot er andere mensen door in gevaar komen. Ook dit hebben we zien gebeuren. Iets met een gehaaste Audi-rijder, een takelwagen op de vluchtstrook met mensen eromheen, en enkele meters speling. Het is genoeg om je vertrouwen in de mensheid te verliezen.

Grotere pakkans bij negeren rood kruis

Er is onlangs met bevoegdheid gestrooid onder een groter aantal weginspecteurs om boetes uit te delen voor het negeren van een rood kruis. De kans dat je voor je onkunde financieel bestraft wordt, is dus groter dan ooit. Maar die straf is wat ons betreft niet zwaar genoeg.

Snap jij de betekenis van KNIPPERENDE WAARSCHUWINGSSIGNALEN EN GROTE RODE KRUIZEN niet of negeer je deze moedwillig? Doe iedereen dan een lol en lever meteen je roze pasje in.

P.S. Mocht je dit berichtje om een andere reden gevonden hebben: nee, ook zo’n rood kruis moet je niet negeren. Ga naar de dokter.

Foto: Weginspecteur Eric

Advertentie

Reacties

 • Jeetjemiena says at 17 juli 2019:

  Binnenkort wordt je zelf gecontroleerd of je de juiste richting wandeld op de stoep.

  • Fred says at 17 juli 2019:

   Liever controle dan nog een collega dood gereden door een blinde

   Reply
  Reply
 • Martin says at 16 juli 2019:

  Heb wel eens op een lege snelweg 3 kruizen boven de 2 rijbanen en de vluchtstrook gezien. Mensen gingen daadwerkelijk in de ankers, levensgevaarlijk!!!
  Er was dus niks aan de hand en de kruizen hadden dus ook geen reden.
  Maar er staat een boete van een week werken op dus mensen gaan stoppen, midden op de snelweg!
  Het is wachten tot er doden vallen door deze idioten op de weg die ZELF niet na kunnen denken maar daar matrixborden voor nodig hebben.

  • P says at 17 juli 2019:

   Oftewel verder kijken dan je neus lang is ipv met je mobiel spelen of iets dergelijks. Ik als pechhulp verlener wil savonds ook thuis eten

   Reply
  • Fred says at 17 juli 2019:

   En zijn er matrixborden dan snappen ze het nog niet

   Reply
  Reply
 • Ben says at 16 juli 2019:

  Rijbewijs af pakken

  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie