In onze Weg rijbewijs-serie hebben we al diverse verkeersstommiteiten aan de kaak gesteld. En ja, we hebben er af en toe ook een lolletje van gemaakt. Maar dit is toch wel een soort basisprincipe in het moderne leven: als je ergens een groot rood waarschuwingssignaal ziet staan, dan moet je er wegwezen. Snap je dat niet of vind je een rood kruis negeren op de snelweg geen probleem, dan beginnen onze handen te jeuken in de buurt van je rijbevoegdheid.

Goed, soms vraag je je af waarom zo’n rijstrook dicht is. En soms is het zo’n rare smalle strook die eigenlijk gewoon breder en permanent open had moeten zijn. Maar de reden van afsluiting maakt niet uit: een rijstrook met een rood kruis erboven is op dat moment geen rijstrook. En dus moet je eraf.

Doe je dat niet, dan bestaat zomaar de kans dat je wegwerkers, Wegenwachters of anderen in gevaar brengt en riskeer je een boete van 240 euro. Maar als je werkelijk zo onoplettend óf zo zelfingenomen bent dat rode kruizen je niets doen, dan zeggen wij: weg rijbewijs. Meteen, stante pede en zonder pardon.

Hoe moeilijk kan het zijn?

Het is onvoorstelbaar, maar het is een groeiend probleem en we zien het regelmatig gebeuren. Je rijdt op een drukke snelweg – of een rustige, het maakt eigenlijk niet uit. Je wordt getrakteerd op een matrixbord met knipperende signalen en een pijl naar opzij. Uiteraard voeg je netjes in, net als alle andere mensen voor en achter je. Of wacht: alle anderen, behalve één. Eén auto, vaak een onbenullige verschijning met een bestuurder die er een gezapige rijstijl op na houdt, rolt vrolijk door.

De bestuurder passeert de felle matrixborden alsof het vrolijk wuivende boomtakken zijn. Met horizontale oogkleppen op rijdt hij voorbij rood kruis na rood kruis. Je ziet ze naderen in de verte: de rumble strips en de grote aanhangwagen met de levensgrote verlichte pijl. Vlak voordat de bestuurder pijnlijk met zijn neus op de feiten wordt gedrukt, zie je het moment van realisatie plaatsvinden. Een halve remactie, een paniekerige ruk aan het stuur en een lompe invoegmanoeuvre die ongeveer zes andere bestuurders tegelijk benadeelt.

Hou op. Stop ermee. Neem de trein. Je hebt aangetoond niet te kunnen functioneren als verkeersdeelnemer.

Kan het nog erger?

Ja, want behalve de compleet onoplettende halvezool is er nóg een type roodkruisnegeerder. Dit is de persoon die – op een rijstrook die misschien wel om veiligheidsredenen is afgesloten – willens en wetens doorrijdt. Zodat hij nog even snel een paar extra autootjes achter zich kan laten voor twintig seconden tijdwinst.

Deze persoon is per definitie een enorme kneus, wat op zich geen overtreding is; tot er andere mensen door in gevaar komen. Ook dit hebben we zien gebeuren. Iets met een gehaaste Audi-rijder, een takelwagen op de vluchtstrook met mensen eromheen, en enkele meters speling. Het is genoeg om je vertrouwen in de mensheid te verliezen.

Grotere pakkans bij negeren rood kruis

Er is onlangs met bevoegdheid gestrooid onder een groter aantal weginspecteurs om boetes uit te delen voor het negeren van een rood kruis. De kans dat je voor je onkunde financieel bestraft wordt, is dus groter dan ooit. Maar die straf is wat ons betreft niet zwaar genoeg.

Snap jij de betekenis van KNIPPERENDE WAARSCHUWINGSSIGNALEN EN GROTE RODE KRUIZEN niet of negeer je deze moedwillig? Doe iedereen dan een lol en lever meteen je roze pasje in.

P.S. Mocht je dit berichtje om een andere reden gevonden hebben: nee, ook zo’n rood kruis moet je niet negeren. Ga naar de dokter.

Foto: Weginspecteur Eric

Reacties

 • Theriddler heeft op 15 juli 2022 geschreven:

  Gewoon een flitser op Rijkswaterstaat auto’s zetten , diegene die geflitst worden mogen naar de snelrechter en uitleggen wat ze op een afgekruiste baan deden

  Reageer
 • M. Hendriks heeft op 15 juli 2022 geschreven:

  Het is niet altijd moedwillig, een knipperend kruis trekt meer aandacht en anders dan toch maar meer flitspalen, bij elk matrixbord n camera dan wordt de staatskas ook weer aangevuld.

  Reageer
 • T&T heeft op 14 juli 2022 geschreven:

  Ben het helemaal met Catlady eens want respect voor een ander zijn/haar leven hebben ze niet meer.
  Korte mette en hard optreden is de enige remedie ondertussen.

  Reageer
 • Catlady heeft op 14 juli 2022 geschreven:

  Gewéldig geschreven dit stukje!
  Ik lig in een deuk hier, maar tegelijkertijd vraag ik me af wat mensen bezield om deze DUIDELIJKE wegmarkeringen te negeren?
  De stupiditeit is werkelijk mind blowing! En dan lees ik nóg reacties hier van lui die dit soort idoten in het verkeer verdedigen. Je man, vader of kind zal maar bezig zijn op die ene verkeersstrook, en zo’n onbeschofte aso of tussen de 80 en schijndood zijnde randdebiel rijd hem aan(dood)…! Rijbewijs innemen is dé oplossing en automatische flitser plaatsen die ook écht werkt. Sterkte aan hulpverlening en wegwerkers op onze mooie snelwegen. Bij deze… 🙂

  Reageer
 • Rob heeft op 13 juli 2022 geschreven:

  Ooit een spookrijder tegemoet zien komen op die afgekruisde linkerbaan! ?…. Ik denk niet dat je de tijd hebt om te reageren…. maar het kan goed zijn dat Rijkswaterstaat dat al wel kilometers eerder wist……
  Hoezo “er is niets aan de hand, dus trek ik me er lekker niets van aan!”…. Dat zal dan je laatste ritje zijn… behalve dan in de lijkwagen als je tussen 6 plankjes ligt….!

  Reageer
 • Alex heeft op 13 juli 2022 geschreven:

  Wanneer het rode kruis wordt geactiveerd, zal een flitser automatisch aangaan die de asorijder(s) op de bon zet. Automatisch wordt het voertuig ingevorderd. Geld ook voor matrixborden. Men heeft schijt aan de snelheid die aangeeft MAXIMALE SNELHEID. Dan art.5 voor heropvoeding.

  Reageer
 • Jeetjemiena heeft op 17 juli 2019 geschreven:

  Binnenkort wordt je zelf gecontroleerd of je de juiste richting wandeld op de stoep.

  • Fred heeft op 17 juli 2019 geschreven:

   Liever controle dan nog een collega dood gereden door een blinde

   Reageer
  Reageer
 • Martin heeft op 16 juli 2019 geschreven:

  Heb wel eens op een lege snelweg 3 kruizen boven de 2 rijbanen en de vluchtstrook gezien. Mensen gingen daadwerkelijk in de ankers, levensgevaarlijk!!!
  Er was dus niks aan de hand en de kruizen hadden dus ook geen reden.
  Maar er staat een boete van een week werken op dus mensen gaan stoppen, midden op de snelweg!
  Het is wachten tot er doden vallen door deze idioten op de weg die ZELF niet na kunnen denken maar daar matrixborden voor nodig hebben.

  • P heeft op 17 juli 2019 geschreven:

   Oftewel verder kijken dan je neus lang is ipv met je mobiel spelen of iets dergelijks. Ik als pechhulp verlener wil savonds ook thuis eten

   Reageer
  • Fred heeft op 17 juli 2019 geschreven:

   En zijn er matrixborden dan snappen ze het nog niet

   Reageer
  Reageer
 • Ben heeft op 16 juli 2019 geschreven:

  Rijbewijs af pakken

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear