Het duurt nog even voordat auto’s helemaal zelfstandig op de openbare weg rijden. De echte wereld blijkt toch lastig te voorspellen en naast de techniek is de regelgeving er nog niet helemaal klaar voor. Op landbouwakkers heb je minder te maken met lastige zaken als voetgangers, wegwerkzaamheden of andere weggebruikers. Daarom is het John Deere nu al gelukt om een tractor te maken die op eigen houtje over de akkers kan hobbelen. De zelfstandig rijdende tractor is dit jaar nog te koop.

Officieel heet de zelfstandig rijdende tractor de John Deere 8R. Het enige wat de boer hoeft te doen, is de tractor op het land neerzetten met bijvoorbeeld een ploeg erachter. De tractor gebruikt GPS en zes stereocamera’s om een 360-graden beeld te genereren. Via deze beelden analyseert de tractor of er bijvoorbeeld obstakels zijn waardoor hij moet remmen. Op afstand kan de boer via zijn telefoon de snelheid bijstellen en zaken als de diepte van de ploeg regelen.

Zelfstandig rijdende tractor moet de wereld voeden

Behalve het makkelijker maken van het leven van de boer heeft John Deere nog een reden om met een zelfstandig rijdende tractor te komen. Volgens het merk zullen er in 2050 zo’n 10 miljard mensen op aarde zijn en zal de vraag naar voedsel met 50 procent zijn toegenomen. Tractoren als deze moeten boeren helpen om de productie de hele dag te laten draaien en genoeg voedsel te produceren.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie