In een perfecte wereld zou je de tuinslang in de tankopening zetten en daarna weer 600 kilometer kunnen rijden. Tot auto’s op water kunnen rijden, moeten we het doen met waterstof. Het probleem van dit spul is dat het in gasvorm nogal explosief is (en daarom gevaarlijk) en dat het vloeibaar maken van het spul veel energie kost – en dat is weer peperduur (hah).

Een ontdekking van Duitse onderzoekers kan een paar problemen van waterstof weghalen. Ze hebben namelijk een veilige en duurzame manier om waterstof te vervoeren: met zout. Ze hebben blijkbaar een manier gevonden om waterstof op te slaan in zout, wat vervolgens veilig en makkelijk te vervoeren is. Op bestemming kan het waterstof weer uit het zout worden gehaald.

Waterstof opslaan in zout is niets nieuws, maar blijkbaar gebruikten oude methodes daar edelmetaal voor en kwam er CO2 vrij bij het omkeren van het proces. Het Duitse Leibniz-Institut für Katalyse in Rostock wisselde het edelmetaal met mangaan, wat blijkbaar een stuk makkelijker te verkrijgen is. Door het aminozuur lysine toe te voegen aan het proces, wordt de CO2 die vrijkomt gelijk opgevangen.

Waterstof wordt pas bij -253 graden vloeibaar, wat dus een hoop energie kost. De Duitse onderzoekers hebben maar een temperatuur van 93 graden nodig om het waterstof in het zout op te slaan. Volgens de onderzoekers kan het waterstof via zout dus duurzaam en veilig vervoerd worden. Het zout kan daarna hergebruikt worden. Weer een stapje dichterbij een toekomst met waterstof?

Reacties

 • Eelke heeft op 25 oktober 2022 geschreven:

  Vloeibare waterstof is iets anders dan water, Juan.

  Reageer
 • Juan heeft op 22 oktober 2022 geschreven:

  Foutje in de tekst. Het het precies andersom.
  “Het probleem van dit spul is dat het in gasvorm nogal explosief is (en daarom gevaarlijk) en dat het vloeibaar maken van het spul veel energie kost – en dat is weer peperduur (hah).”

  Explosief is waterstof zeker. Door de moleculen van water (vloeibaar) te ontleden ontstaat de brandstof/energiedrager waterstofstof (gasvorm). Daar is elektrolyse voor nodig wat veel energie kost.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear