Je hebt het vast iemand horen zeggen: ‘je moet je geld steken in stenen’. We zijn hier om je te vertellen dat je daarvoor geen erfenis van je schatrijke tante hoeft te hebben. Je kunt heel klein beginnen. Wat dacht je van het Colosseum? Of het stadion van Real Madrid? Of gewoon het appartement uit Friends? Want wat blijkt: Lego is een betere investering dan goud of aandelen.

Dat concludeert een publicatie in Research in International Business and Finance van eerder dit jaar. De onderzoekers concluderen dat investeren in Lego zich na twee tot drie jaar kan terugbetalen. Bovendien zouden de steentjes een investering zijn met weinig risico en zouden de winsten groter zijn dan bij goud of aandelen. Het grote nadeel is wel dat je de setjes in de doos moet laten zitten.

Gemiddeld rendement van 11 procent

‘We stellen vast dat Lego-investeringen het beter doen dan grote aandelen, obligaties, goud en alternatieve investeringen, met een gemiddeld rendement van ten minste 11 procent (8 procent in reële termen) in de steekproefperiode 1987 tot 2015’, zeggen de onderzoekers. De waarde neemt overigens pas toe als de setjes uit productie zijn.

Volgens de onderzoekers is de waarde van Lego heel stabiel, ongeacht wat andere markten doen. ‘Een lage blootstelling aan standaardrisicofactoren maken het Lego-speelgoed en andere soortgelijke verzamelobjecten tot een aantrekkelijke alternatieve investering met een goed diversificatiepotentieel.’

Als we het toespitsen op ons vakgebied, dan zien we bijvoorbeeld de Porsche 911 GT3 RS van Lego voor meer dan 1.000 euro staan op eBay. Deze kostte ooit 330 euro. De Silver Champion (een F1-auto van Lego) die ooit 150 euro was, moet nu meer dan 3.000 euro opleveren. Blijkbaar stijgen Lego-sets van graafmachines en andere werktuigen ook goed in waarde.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie