Raar volk toch, die mensheid. Zo op ons gemak met onze eigen sterfelijkheid dat we het nodig vinden om in brullende oranje bommetjes tegen bergen op te knallen. Voor de lol.

Dit is de Lexus IS-F CCS-R. Hij is achterwielaangedreven, hij heeft de standaard 5,0-liter V8 uit de IS-F met dik 420 pk aan boord, en hij doet mee aan de jaarlijkse ‘race naar de wolken’ die de Pikes Peak International Hillclimb heet.

Dankzij een koolstofvezel monocoque met geïntegreerde rolkooi, plastic ramen en vele koolstofvezel carrosserieonderdelen weegt het ding nog slechts 1.400 kilo – zo’n 330 kilo lichter dan een normale IS-F. En die sprint al van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden. Kun je nagaan.

18 inch velgen verbergen enorme raceremmen met roestvrijstalen raceleidingen, en worden in continu contact met de weg gehouden door een flink aangepast raceonderstel met allerlei versterkte raceonderdelen. Er is ook een raceuitlaat. En hij is oranje.

De Californische coureur Ken Gushi zal de IS-F CCS-R in de Exhibition-klasse besturen, waarbij hij bijna twintig kilometer lang zal proberen om niet in een ravijn in te belanden. Hoe moeilijk dat is, is nog nooit beter in beeld gebracht dan in het prijswinnende filmpje Climb Dance uit 1988. Kijk hieronder hoe grootmeester Ari Vatanen zijn ding doet.

 

Reacties

Meer van TopGear