Ken je die programma’s waarin handelslui naar een veiling gaan voor hopelijk goed gevulde opslagboxen? Waarin de huurders van de garageboxen de huur niet meer konden betalen, waardoor de inhoud naar de hoogste bieder gaat? Precies dat deed een koppel in 1989. Ze kochten een garagebox voor ongeveer 100 dollar en kwamen daar tot verbazing één van de acht Lotus Esprits uit The Spy Who Loved Me tegen. Misschien zijn de televisieprogramma’s niet allemaal in scène gezet.

De kopers hadden, net als de verkoper, geen idee dat de James Bond-Lotus Esprit zich in deze garagebox bevond. De grootste mazzelaars ter wereld had nog nooit een film gezien van 007 en wisten niet hoe waardevol hun vondst was. Pas toen de chauffeur, die verantwoordelijk was voor het vervoeren van de Lotus, het stel attendeerde op de kostbaarheid van hun vondst, ging het balletje rollen. Deze Lotus werkt trouwens écht als onderzeeër, maar niet als auto.

De anonieme koper

Met deze informatie liet het stel de Esprit restaureren. Tal van tentoonstellingen later verkocht het paar de Esprit in 2013 bij een veiling. Hoe veel geld de restauratie kostte, is niet helemaal bekend. Wel is bekend wat de Lotus Esprit-onderzeeër opleverde. Een anonieme koper kocht de filmprop voor 997.000 dollar (zo’n negen ton in euro’s). Later blijkt dat die geheime koper, een bekende naam heeft: Elon Musk.

Elon Musk gebruikte de Lotus Esprit en de Warthog uit Halo als inspiratie voor de Cybertruck. Ook is de waterdichte sportauto te vinden in een Easter Egg in het infotainmentsysteem van alle Tesla’s. De Tesla-baas was van plan de auto uit te rusten met een elektrische aandrijflijn en om hem echt te laten transformeren. Hoeveel van die plannen terecht is gekomen, is niet bekend.

De James Bond Lotus Esprit aan het werk in The Spy Who Loved Me

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear