Komend weekend rijdt er een Mercedes SLS AMG GT3 mee in de 24-uursrace van Spa. De auto draagt precies dezelfde kleuren als zijn verre voorvader: de 300 SEL 6.8 AMG die in 1971 op Spa de klassewinst behaalde en een tweede plaats overall boekte.

Privéteam Black Falcon nam niet alleen de kleurstelling over; ze rustten de auto zelfs uit met hetzelfde rugnummer, 35. De SLS zal bestuurd worden door Thomas Jager, Stephane Lemeret en Kenneth Heyer. Voor de hardcore racefans: inderdaad, Kenneths vader Hans was een van de coureurs die in 1971 de 300 SEL bestuurde.

De winst was destijds een verrassing voor Mercedes en AMG. Laatstgenoemde werd pas in 1967 opgericht en nam dat weekend voor het eerst mee aan een race, waarbij ze het meteen moesten opnemen tegen de Ford Capri RS, BMW 2800 CS, Chevrolet Camaro en zelfs een Alfa Romeo GTA.

Het meest opvallende is nog wel dat de auto geen enkel mechanisch probleem vertoonde in die 24 slopende uren. Helemaal niets. De basis was dan ook stevig: de originele 6,3-liter motor werd vergroot tot 6,8 liter, en het vermogen nam toe van 250 tot 428 pk door onder andere nieuwe nokkenassen en zuigers, grotere inlaatkleppen, aangepaste verbrandingskamers en een nieuw uitlaattraject. ‘Het was toen absoluut een sensatie’, zegt AMG-oprichter Hans Werner Aufrecht.

Mocht je in de buurt zijn: op 30 juli om 16.00 uur gaat de 24 uur van Spa van start. Bekijk voor nu alvast wat foto’s van de jonge hond met z’n oude, wijze vader.

Reacties