Het duurt niet lang meer voordat je auto – net als je telefoon – jou beter kent dan jij jezelf. Nu al zijn er modellen die je op dinsdagmiddag een herinnering kunnen sturen om je schoonmoeder te bellen en we zijn niet ver meer verwijderd van het moment dat ze aan je rijstijl kunnen zien dat je hangry bent.

Deze schat aan informatie kan nuttiger toegepast worden dan om je aan de Snickers te krijgen. Daarom gaat Mercedes een samenwerking aan met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het Duitse automerk gaat de data die klantenauto’s genereren doorspelen aan het ministerie.

Mercedes-AMG GT S met Nederlands kenteken

Foto: © Sam te Kiefte

De gegevens worden anoniem (een belangrijk detail) verstuurd en verwerkt in een dashboard. Met deze gegevens wil het ministerie het Nederlandse wegennet verbeteren. Ze kunnen verkeersstromen analyseren, gevaarlijke plekken identificeren en de conditie van het asfalt monitoren.

De conditie van het asfalt

Plekken waar de ABS of de ESP ingrijpt, worden ook verstuurd. Deze gegevens worden samengevoegd met bijvoorbeeld weerdata om te kijken waar het glad is als het regent of sneeuwt. De ingebouwde sensoren in Mercedessen kunnen zelfs zien waar het wegdek of de wegmarkering onderhoud nodig heeft. Ook deze data gaat richting Rijkwaterstaat.

Bijna-ongevalgegevens

Moderne auto’s, en dus ook Mercedessen, zitten vol veiligheidssystemen die bijvoorbeeld ingrijpen als een ongeval dreigt. Wanneer zo’n ingreep van de auto plaatsvindt, speelt de auto deze data ook door naar het ministerie. Hierdoor kunnen plekken waar veel bijna-ongevallen plaatsvinden geïdentificeerd worden. Vervolgens kan er gekeken worden naar de oorzaak en een passende oplossing.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear