De afgelopen maanden hoorden we best wat uitgesproken meningen over mensen die een mondkapje in de auto droegen terwijl ze geen passagiers hadden. Op de zin en de onzin hiervan gaan we hier niet in, want dat laten we liever over aan de mensen die er verstand van hebben. De discussie van de afgelopen dagen leek ons een mooi aanknopingspunt voor wat trivia over het mondkapje in de auto.

In Duitsland is het namelijk zo dat het dragen van een mondkapje in de auto een boete kan opleveren. De wet bij onze buren vereist immers dat je herkenbaar in de auto zit. De Polizei flitst van voren, zowel mobiel als met vaste flitspalen, en de boete is pas geldig als het gezicht van de bestuurder op de foto herkenbaar is. Als je een mondkapje draagt dat te veel bedekt, dan kunnen ze geen geldige boete uitschrijven.

ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, deed navraag bij advocaten: ‘Iedereen die met een gezichtsmasker achter het stuur van een motorvoertuig gaat zitten, moet ervoor zorgen dat de beslissende gelaatstrekken nog steeds te zien zijn. Dit zou geen probleem moeten zijn met in de handel verkrijgbare maskers, omdat het gezicht er normaal gesproken nog steeds mee kan worden herkend. Bij de zelfgemaakte maskers kan het echter gebeuren dat ze het gezicht te ver bedekken.’

Draag je een mondkapje dat je gezicht onherkenbaar maakt, dan kan de politie in Duitsland je staande houden. Anderzijds heb je kans dat een flitsboete ongeldig wordt verklaard als je je gezicht te ver bedekt. Een mondkapje in de auto kan dus een boete opleveren in Duitsland, maar andersom kan het ook voorkomen dat je er eentje krijgt.

Advertentie

Reacties

 • Rob says at 25 september 2020:

  Hoe doen ze dat dan met motorrijders 🙄????

  • Beemerfrankie says at 26 september 2020:

   Flitsen iets van boven waardoor ze goed in het vizier fotograferen. Tevens ook gelijk van achteren voor de nummerplaat en van de situatie. Vandaag 1tje uit Duitsland ontvangen.

   Reply
  Reply
 • Bram Wilde says at 24 september 2020:

  Met een boerka achter het stuur mag wel?

  • Mafkees says at 27 september 2020:

   Met het dragen van een boerka is het gezicht niet bedekt, dus ik zie het probleem niet.

   Reply
  • hassie says at 25 september 2020:

   Die mogen al geen auto rijden van de man

   • Mafkees says at 27 september 2020:

    Dan zou je toch een bril op moeten doen, ik zie toch echt veel vrouwen die een boerka op hebben auto rijden.

    Reply
   Reply
  Reply
 • Rick Devente says at 23 september 2020:

  Om het allemaal een beetje gekker te maken, als je autorijles volgt is een mondkapje verplicht.

  • Paul Hofmans says at 22 juli 2021:

   Hey Rick Devente ben jij die Rick Devente uit Purmerend,?,,,als dat zo is dan ben ik lang geleden, alweer 14 jaar geleden een keer bij je thuis geweest….Die dag vergeet ik nooit meer broeder. Paul Hofmans

   Reply
  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie