Groot nieuws: de Advanced Technologies-afdeling van Red Bull heeft aangekondigd dat ze een nieuwe hypercar gaan ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Het wordt een auto die ‘de ultieme rijervaring op het circuit’ zal bieden. Dat klinkt nogal bijzonder. De hypercar van Red Bull zal de naam RB17 dragen. Sommigen vroegen zich al af waarom Red Bull Racing van de vorige F1-auto, de RB16, dit jaar qua naamgeving plots naar de RB18 ging – hierom dus.

Het ontwerp is afkomstig van het brein van Adrian Newey, de man achter de geweldigste F1-auto’s ooit gebouwd en de oorspronkelijke bedenker van de Aston Martin Valkyrie. Dat project werd door Aston zelf overgenomen toen het merk zijn eigen F1-team verwierf. Newey is duidelijk van mening dat hij nog wat unfinished business heeft.

‘Extreme nieuwe niveaus van performance’

Het ziet er overigens niet naar uit dat de Red Bull RB17 straatlegaal zal zijn, dus voor deze hypercar zullen geen lastige regeltjes gelden die in de weg staan van onbeteugelde performance. ‘De RB17 distilleert alles wat we weten over het maken van kampioenschapswinnende Formule 1-auto’s tot een pakket dat een tweezits circuitauto tot extreme nieuwe niveaus van performance brengt’, zegt Newey.

Tot nu toe hebben we alleen bovenstaande, eh, ruwe schets gezien. Maar Red Bull heeft al wel laten vallen dat hun nieuwe hypercar wordt aangedreven door een hybride V8 met meer dan 1.100 pk. Hij krijgt ook een monocoque van koolstofvezel-composiet en zal ‘het meest geavanceerde grondeffectpakket hebben dat ooit op een productieauto werd toegepast’. Er worden slechts 50 exemplaren gebouwd en de productie zal in 2025 van start gaan op de thuisbasis van Red Bull in het Britse Milton Keynes.

Christian Horner over de nieuwe hypercar van Red Bull

‘De RB17 is een belangrijke mijlpaal in de evolutie van Red Bull Advanced Technologies, waar we nu volledig in staat zijn om een auto voor serieproductie te creëren en bouwen op onze Red Bull Technology Campus’, zegt Christian Horner, die toevallig de CEO is van zowel Red Bull Racing én Advanced Technologies. ‘Bovendien is de RB17 de eerste auto van het Red Bull-merk die beschikbaar komt voor verzamelaars.’

Maar je wilt vooral de prijs weten, toch? Nou, in Engeland begint het feest bij 5 miljoen pond (zo’n 5,8 euro) vóór belastingen, wat betekent dat je waarschijnlijk toch minstens 6 miljoen pond (7 miljoen euro) moet meebrengen voor je naam op de lijst komt te staan. Voor dat geld krijg je echter ook toegang tot de simulator van het Red Bull F1-team, plus heel wat training op het circuit – van mensen die een toch wel bijzonder succesvol F1-team runnen. Dat zul je ook nodig hebben, want de hypercar van Red Bull zal ongetwijfeld gestoord snel zijn.

Dus, welke door Newey ontworpen hypercar mag het zijn: de Red Bull RB17 of toch liever een AMR Valkyrie Pro?

Luister naar het geluid van de Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Luister naar het geluid van de Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Zo klinkt de concurrent van de Red Bull RB17

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)