Als je goed onthoudt dat je friet moet bestellen in plaats van patat, dan kun je je als Nederlander in het algemeen prima redden in Vlaanderen. Er zijn wel wat parkeerregels die je moet weten, bijvoorbeeld dat je niet tegen de rijrichting in mag fileparkeren. En je moet blijkbaar goed opletten hoe je parkeerkaart eruitziet, anders krijg je een onbenullige parkeerboete.

Het zou zomaar de opvolger kunnen zijn van de reclame met de paarse krokodil, maar het gaat hier niet om een satirische commercial. In België kun je een boete krijgen als de verkeerde taal op je parkeerschijf staat. Vorige week kreeg een man in Brugge een verkeersboete omdat er Engelse teksten op zijn parkeerschijf stonden, zo meldt Auto55.be.

De parkeerschijf stond goed ingesteld

De man gebruikte de blauwe parkeerschijf en had de tijd juist ingesteld, maar blijkbaar was het niet de officiële Europese blauwe parkeerschijf. Volgens de wet moet er in drie talen ‘uur van aankomst’ op de schijf staan; in het Nederlands, Frans en Duits. De draaischijf moet opgedeeld zijn in twaalf uur met streepjes voor het halfuur daartussen.

Je komt nog weleens oudere parkeerschijven tegen waar bijvoorbeeld alleen ‘uur van aankomst’ in het Nederlands staat. De parkeerschijf van de man in Brugge had naast de drie verplichte talen ook Engelse tekst – en dat is dus officieel niet toegestaan. Lekker boeiend, zou je denken, maar in België schrijven ze daar dus gewoon een boete voor uit.

Bedrijven met winstoogmerk delen de boetes uit

In België zijn er schijnbaar private bedrijven (dus geen handhaving en politie) die verkeersboetes uitschrijven. Je kunt je voorstellen dat die net een andere motivatie hebben. In Nederland hoor je nooit iets over een boete voor een verkeerde parkeerschijf, maar als je op Google naar ‘boete parkeerschijf’ zoekt, kom je meerdere Belgische nieuwsartikelen tegen.

Als je richting België gaat, check dan even of je een officiële parkeerschijf hebt. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld bij de winkel met de bekendste rookworst van Nederland een nieuwe halen voor net iets meer dan één euro. Scheelt je weer een boete van – in het geval van de man in Brugge – 40 piek. Dat zijn toch weer een paar porties patat. Eh, friet.

Advertentie

Reacties

 • Doglak heeft op 1 september 2023 geschreven:

  Daarom dat ik zo gelukkig ben dat ik weg ben uit da apeland en in Azië woon

  • deblikkenman heeft op 2 september 2023 geschreven:

   daar zijn wij ook blij om. weer een azijnpisser minder

   Reageer
  Reageer
 • Frank heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

  België is kampioen in alles, boetes, files, verkeerslichten.

  Reageer
 • Pierre heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

  In Nederland moet je een blauwe schijf leggen op zon en feestdagen iets wat bij ons niet moet7

  • Ruben heeft op 30 augustus 2023 geschreven:

   Dat is jammer genoeg ook al niet meer waar… Op zondagen sowieso tot 21u wel leggen. Op feestdagen ben ik niet zeker..

   Reageer
  Reageer
 • Jaggy heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

  Gewoon wegblijven is het beste.

  • Marc heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   Spijtig genoeg kan ik er niet wegblijven want ik woon in dit apenland.
   En met de zwarte ridders van de Nieuwe Vlaamse Arrogantie gaat alles om zeep. De geschiedenis herhaalt zich

   Reageer
  Reageer
 • Belg heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

  Neen in België bestel je geen friet, je bestelt FRIETEN… Meervoud. 1 friet, een bak frieten. Zo terug wat bijgeleerd vandaag 😝

  • vegazosten heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   Soms ben ik beschaamd om nog Belg te zijn. Wat een idioterie de laatste jaren. Overal waar je heen rij, staan of zijn er systemen puur om ons op kosten te jagen. Het landje die maar nooit genoeg poen kan krijgen. Ook met die parkeerkaart weer. Er staat toch de tijd op so what?

   Reageer
  Reageer
 • Johan heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

  Ooit in ‘s Gravenvoeren 2 boetes tegelijkertijd gehad: één omdat ik niet in het vak stond en de ander omdat ik met een wiel op de lijn van het vak stond. Ik kon hoog en laag springen, maar ik moest betalen. Ik stond met mijn rechterachterwiel 2cm op de lijn van het vak. Mooi dat ik daar dus echt nooit weer kom.

  Reageer
 • Mr Ben heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  En hierbij de tekst van VRT news over dit onderwerp:
  Buitenlandse voertuigen mogen de conforme, Europese parkeerschijf van hun land bij ons gebruiken. En Belgische voertuigen mogen in andere Europese landen de Belgische parkeerschijf gebruiken.

  • Rene heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   Zijn die particuliere partijen überhaupt gerechtigd om boetes uit te schrijven? Is dat niet voorbehouden aan de gemeente en politie?

   • Nathaliet1970 heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Ondertussen heeft de Brugse gemeenteraad beslist dat de parkeerwachters geen retributie mogen uitschrijven voor het leggen van een verkeerde parkeerschijf. Ze zijn enkel gemachtigd om retributies uit te schrijven indien de parkeerduur niet gerespecteerd werd of er geen schijf gelegd werd. Het uitschrijven van een boete voor de verkeerde parkeerschijf is voorbehouden voor de politie.

    Reageer
   • Fab heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Parkeer boete kost hier in België 25 euro

    • vegazosten heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

     Soms ben ik beschaamd om nog Belg te zijn. Wat een idioterie de laatste jaren. Overal waar je heen rij, staan of zijn er systemen puur om ons op kosten te jagen. Het landje die maar nooit genoeg poen kan krijgen. Ook met die parkeerkaart weer. Er staat toch de tijd op so what?

     • Dip heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

      Helemaal mee eens 👍

     Reageer
    Reageer
   • Johan heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Boetes zijn inderdaad voorbehouden voor politie. Maar de parkeerwachters schrijven een parkeerretributie, zeg maar standgeld of huur voor een standplaats voor 1 dag, als je geen parkeerschijf legt of te lang blijft staan in zones voor beperkt parkeren, de blauwe zones.

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Mr Ben heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  Aanvulling: het wetsartikel in België kent de uitzondering voor EU landen niet. Maar EU-rechterlijk lijkt mij dit niet juist. Wordt vervolgd.

  Reageer
 • Mr Ben heeft op 28 augustus 2023 geschreven:

  Volgens de wet en regelgeving zijn parkeerschijven die voldoen aan de eisen voor gebruik in een andere lidstaat van de Europese Unie of van lidstaten uit de douane rechtsgeldig. Het Nederlands model kent alleen de tekst Tijdstip van aankomst en inderdaad ook halve uren. Zie besluit parkeerschijf Dus bezwaar maken en de boete komt te vervallen. Zie art 2 van het besluit parkeerschijf van 01.072017

  • Trucker83 heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

   Dat klopt niet helemaal, want ik heb een blauwe parkeerschijf in een Nederlandse winkel in Arnhem gekocht en op die parkeerschijf staat tijdstip van aankomst in 4 talen: Nederlands, Engels, Duits en Frans. Maar probleem is dat ze in België en dan vooral in Vlaanderen echt blijven zoeken om maar een bekeuring uit te kunnen delen als je auto een Nederlands kenteken heeft. Ik ben vrachtwagenchauffeur en kom helaas te vaak in België en vooral in Vlaanderen is het gewoon billen knijpen als je een politiewagen ziet rijden. Zelfs in arme landen als Tsjechië en Hongarije minder gezeur dan in België wat onzin boetes betreft

   • Nathaliet1970 heeft op 29 augustus 2023 geschreven:

    Het probleem is dat op de parkeerschijf in België enkel de 3 landstalen mogen staan, Nederlands, Duits en Frans . Engels is geen officiële landstaal bij ons dus mag die er volgens de wet niet opstaan. Het is hier bij ons regelmatig pure Kafka ..

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie