Het is gebeurd: Sébastien Loeb heeft met zijn Peugeot 208 T16 het record voor de Pikes Peak-heuvelklim aan gruzelementen gereden. De vorige snelste tijd was die van Rhys Millen, die vorig jaar in 9 minuten en 46,164 seconden naar boven reed. De tijd van Loeb: 8 minuten en 13,878 seconden.

Om het even in perspectief te plaatsen: de route van Pikes Peak is zo'n 20 kilometer lang, bevat 156 bochten en stijgt 1.440 meter. Loeb en de 875 pk sterke 208 legden het traject af met een gemiddelde snelheid van 145 km/u. Het is zo'n belachelijke prestatie dat Peugeot Sport niet eens had berekend dat deze tijd mogelijk was; minder dan 8 minuten en 15 seconden zat er volgens hen niet in.

'Alles was van start tot finish onder controle', zei Loeb achteraf. 'Behalve de mogelijkheid dat het weer zou omslaan, waren er geen zorgwekkende momenten.' Nee, als wij met meer dan 250 km/u langs een oneindig diepe klif zouden vliegen, zouden we ons ook geen seconde zorgen maken.

De tweede plaats in de Unlimited-klasse werd behaald door Rhys Millen, die niet in de buurt van de Peug kon komen maar wel zijn eigen vorige record flink verbeterde: 9 minuten en 2,192 seconden. 'Volgend jaar zullen we de grens van 9 minuten doorbreken', zei hij, 'maar of iemand dit record van Peugeot ooit nog zal verslaan, valt te betwijfelen.'

 


Reacties

Meer van TopGear