Lekker rond tuffen op je oude John Deere over het platteland of richting Den Haag, dat is toch wel een stukje vrijheid. Je zult waarschijnlijk niet vaak hebben gedacht aan welke tractor nu eigenlijk het hardst gaat. JCB doet dat wel en schrijft met de Fastrac Two de titel snelste tractor ter wereld op hun naam.

Zoals bij alle officiële recordpogingen op hoge snelheden (behalve als je Bugatti heet) rijdt de trekker in tweerichtingen. Bij deze test op het Elvington Arfield in York deed de JBC Fastrac Two een gemiddelde topsnelheid van 218,72 km/u wat hem de snelste tractor ooit maakt. En het wordt nog mooier. Het piek moment bij een richting was 247,47 km/u. Dat maakt hem bijna net zo snel als een nieuwe Polestar 1.

JCB Fastrac Two, dat doet vermoeden dat er ook een voorganger is

Die is er ook. De Fastrac One zette het record in juni dit jaar op 166,73 km/u. De tweede Fastrac doet het dus stukken sneller. Hoe kan dat? De Fastrac Two heeft een gestroomlijndere carrosserie en het gewicht van de tractor is met tien procent geslonken. Deze Fastrac is gebaseerd op een standaard, in de handel verkrijgbare JBC Fastrac. Het record werd gecertificeerd door Guinness World Records. Zij bevestigen dat de tractor twee runs in beide richtingen heeft voltooid door een snelheidscontrole te doen die één kilometer uit elkaar is geplaatst, binnen de toegewezen tijd.

‘Het is geen gemakkelijke taak om een tractor van vijf ton veilig te laten rijden en opnieuw te laten stoppen’, zegt Tim Burnhope, innovatie- en groeimedewerker van JCB. ‘Maar we zijn allemaal trots dat we niet alleen deze doelen hebben bereikt, maar ze ook hebben overtroffen’, voegt hij er nog aan toe. Laten we hopen dat er een Fastrac Three komt die nog een stukje harder kan om de 250 km/u-grens te doorbreken. Of kunnen jullie dit thuis nog harder?

JCB Fastrac Two is de snelste tractor ter wereld

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie