Stellantis – de supermacht van veertien verschillende autofabrikanten – heeft aangekondigd dat ze in 2030 alleen nog maar volledig elektrische auto’s willen verkopen in Europa. In de VS moet 50 procent van de nieuwverkopen tegen die tijd helemaal elektrisch zijn. De toezegging werd gedaan door Stellantis-baas Carlos Tavares en is onderdeel van het plan ‘Dare Forward 2030’.

Het is geen complete verrassing. Opel zei al eerder tegen 2028 niets anders dan elektrische voertuigen te maken en Abarth zou al omstreeks 2024 volledig elektrisch zijn. Alfa Romeo hintte er ook al naar. Deze plannen wijzigen waarschijnlijk niet. Stellantis zegt nu dat het tegen 2030 ‘meer dan 75 elektrische voertuigen’ aanbiedt en dat het bedrijf tegen die tijd vijf miljoen batterijauto’s per jaar wil verkopen.

Op de Dare Forward 2030-persconferentie in Amsterdam kondigde Tavares ook plannen aan om Stellantis in 2038 volledig CO2-neutraal te maken. Aan het einde van dit decennium moet de milieu-impact al gehalveerd zijn. Stellantis werkt in ieder geval aan een rits verschillende platformen waar alle voertuigen uiteindelijk op komen te staan – dus ook de musclecars van Dodge en de pick-ups van Ram. Voorspelling van ons: er komt een elektromotor die Hemi (of Hem-E?) gaat heten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)