Rond deze tijd vorig jaar konden we bijna elke dag een bericht schrijven over de bloedsnelle Tesla Model S met drie motoren die op het punt stond het ronderecord van de Porsche Taycan af te pakken. Een prototype met bredere wielkasten een achtervleugeltje reeg rondjes aan elkaar om data te verzamelen. Een nieuw record leek op handen, en toen werd het plots stil (op zich heel kenmerkend voor een EV, maar toch). Tot nu. De elektrische sedan met drie motoren is nu officieel, en hij heet, zoals al verwacht, de Tesla Model S Plaid.

Specificaties Tesla Model S Plaid

We zouden moeten beginnen met de actieradius, maar we worden eerst even overdonderd door de minst praktische waarde voor een elektrische auto. De 0-100-tijd van de Tesla Model S Plaid is minder dan 2,1 seconden. Dat is bijna net zo snel als de Aspark Owl van 2,9 miljoen euro. De Tesla zit sneller op de 100 km/u dan een Porsche 911 Turbo S, sneller dan een Nissan GT-R Nismo en zelfs sneller dan de Porsche 918 Spyder.

Het gecombineerde vermogen van de drie elektromotoren is 1.100 pk. Hiermee kun je op het circuit van Laguna Seca in 1:30,3 een rondje rijden. Een tijd op de Nürburgring, die communiceert Tesla niet voor de Plaid. Die bekendmaking komt waarschijnlijk later, want automerken zijn dol op meerdere aandachtsmomentjes voor hun auto’s. Misschien wel zodra ze iets van een Track Pack introduceren, waar de bredere wielkasten, dikkere remmen een achterspoiler bij zitten, zoals op het prototype. Want die zien we nu niet terug op de auto.

Dan de waardes waar normale mensen iets aan hebben. De actieradius van de Tesla Model S Plaid is geschat op meer dan 840 kilometer. De topsnelheid is 320 km/u. Logischerwijs kun je die twee waardes niet combineren. De kwartmijltijd (400 meter) is minder dan 9 seconden, voor de liefhebber. Allemaal serieus, serieus snel.

Wat is Plaid nou weer?

De namen van de bizarre rij-modi van Tesla zijn gebaseerd op de klassieker Spaceballs, een Star Wars-parodie. Wanneer het ruimteschip in de film sneller gaat dan Ludicrous Mode, dan komen komen ze in Plaid terecht – wat zoiets betekent als ‘ruitjespatroon’. Kijk die film maar een keertje. Elon Musk is dol op popcultuurreferenties – zo vind je ook de Lotus-onderzeeër uit James Bond in het navigatiesysteem, als easter egg.

Releasedatum Tesla Model S Plaid

De Tesla Model S Plaid met drie motoren is nu al te configureren op de website van de autobouwer. De prijs is minimaal 139.990 euro en onder de prijs staat ‘vanaf eind 2021’. De configurator biedt keuze uit twee soorten velgen, vijf lakkleuren en drie kleurstellingen voor het interieur. Met de 21-inch wielen, rode lak en een eikenhouten interieur ben je 149.000 euro kwijt. Dat is, voor de prestaties die je krijgt, een absoluut koopje.

Reacties

 • Analyst heeft op 23 september 2020 geschreven:

  Als Musk zoiets doet, dan komen er vast slechte bedrijfsresultaten aan. Tijd om weer short te gaan met de Tesla aandelen.

  • Betere analyst dan Analyst heeft op 3 maart 2021 geschreven:

   + 80% in stock price sinds deze comment. Hoe is die short van je verlopen tot dusver? En oh ja hoe zat het ook alweer met die slechte bedrijfsresultaten? Tesla had 36% year over year growth in 2020, mind you in volle lockdown.
   Wat een joke ben je man.

   Reageer
  Reageer
 • TG heeft op 23 september 2020 geschreven:

  In het verleden werd er ook van alles aangegeven door Tesla betreft het vermogen.
  In het Noorden van Europa heeft Tesla toen der tijd de geadverteerde vermogens nooit kunnen waarmaken en dus de rechtzaak verloren.
  Niet zomaar wat claimen Tesla anders gaat het je weer veel geld kosten…

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)