Tesla was de eerste Amerikaanse autofabrikant die de beurs op ging sinds Ford dat in 1956 deed. Maar nu, na iets meer dan acht jaar, vindt Elon Musk het weer welletjes en overweegt zijn bedrijf van de beurs te halen. Mocht het doorgaan, dan geeft Tesla zijn aandeelhouders de keuze om aan te blijven als aandeelhouder óf zich uit te laten kopen voor 420 dollar. Sceptici vragen zich af waar het bedrag vandaan komt. Met Elons voorliefde voor referenties uit de popcultuur sluiten we niet uit dat het een verwijzing is naar 420 uit de cannabiscultuur uit Californië.

Waarom wil Tesla van de beurs?

In een openbare brief legt Elon Musk uit dat de focus nu te veel ligt op de korte termijn. Elk kwartaal moet het bedrijf cijfers presenteren. Dat hoeft niet als Tesla van de beurs is. Geen korte sprintjes, maar een marathon, dus. Het bedrijf focust zich liever op de lange termijn en dat lukt beter als ze zich niet elk kwartaal druk moeten maken over mooie cijfers. Als voorbeeld geeft Elon zijn andere bedrijf SpaceX. Volgens hem opereert het ruimtebedrijf veel efficiënter omdat het niet op de beurs zit.

Kan dat zomaar?

Het bedrag van 420 dollar is 80 dollar hoger dan de openingskoers. Het kost Tesla 71,3 miljard om zich terug te trekken van de beurs. Elon Musk vertelt op Twitter het geld al bij elkaar te hebben. Eerder nam een staatsinvesteringsfonds uit Saoedi-Arabië een belang van 3 tot 5 procent in het bedrijf. Ook daar merken ze inmiddels dat ze niet eeuwig kunnen teren op hun olievoorraden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear