Ben jij een grote autofabrikant? Voel je je een beetje buitengesloten wanneer het op dat oh zo belangrijke China aankomt? Word je daar een beetje verdrietig van?

Volg het simpele vierstappenplan van TopGear en bouw in een oogwenk een geschikt limited-edition modelletje om je mee op de grootste groeimarkt ter wereld te begeven:

1. Neem een van je modellen
2. Verf een paar onderdelen goud
3. Schilder er draken op
4. Geef het een Chinese naam

Zie hier een paar merken die letterlijk minuten hebben besteed om dit prachtige plan toe te passen.

Jeep Wrangler Dragon Design Concept (foto 2)

Deze Jeep begon ooit als een Rubicon Unlimited, en eindigde eigenlijk ook zo. Alles is zwart, er zitten wat brons-grouden drakenstickers op en de motor heeft een koolstofvezel afdekkap gekregen.

Audi Q3 Jinlong Yufeng (foto 3)

Dit is een eerbetoon aan het Jaar van de Draak. Deze Q3 heeft wat gouden randjes, een paar boards op het dak voor kitesurfers of zo, en een stel offroad-onderdelen die ze in Ingolstadt nog in een container hadden liggen. De naam betekent ‘Gouden Draak in de Wind’. Woei.

Bugatti Veyron Grand Sport Wei Long (foto 1 en 4)

Samen met de porseleinmannen waarmee Bugatti al eens eerder de L’Or Blanc bouwde, werd deze ontzettend Chinese Veyron gecreëerd. Er staat nu een breekbare draak op de benzinedop en de velgen en er zitten zijden tapijten in.

Aston Martin DBS 88 (foto 5)

Kijk, drie Chinese Aston Martin special editions die in totaal maar 88 keer geproduceerd worden (8 is een geluksgetal in China). Heeft niets te maken met de elf nieuwe dealers die Aston in China gaat openen. Deze DBS heeft speciale lak en een 24-karaats logo.

Aston Martin V8 Vantage 88 (foto 6)

Ook deze Aston heeft glimmende logo’s, draken op z’n stoelen en geelgouden stiksels in z’n bekleding. Er is ook nog een Virage 88, waarvan we geen foto’s hebben. Maar hij heeft glimmende logo’s, draken op z’n stoelen en geelgouden stiksels.

Ferrari 458 Italia (foto 7)

Ferrari is alweer twintig jaar actief in China, en dat vieren ze. Deze 458 heeft een gouden draak op de kap, gouden velgen en een startknop waar geen ‘start’ op staat, maar de Chinese tekens voor, eh, ‘start’. Er worden er twintig van gebouwd.

Bentley Mulsanne Diamond Jubilee (foto 8)

Bentley heeft samen met coachbuilder Mulliner een Mulsanne gemaakt die de verjaardag van Koningin Elizabeth II viert en daarmee als lokkertje dient voor Anglofiele Chinezen. Compleet met gouden stiksels, koetsafbeeldingen op de houten tafels, en losse kussentjes.

Toyota Yundong Shuangqing Concept (foto 9)

Het betekent ‘beweging in de wolken’. Er ligt een benzine-hybride aandrijflijn in die door Toyota’s Chinese denktank in Changshu is ontwikkeld, en er staan heel hinderlijke tekentjes op de ramen. Mooi he?

Reacties

Meer van TopGear