Aanstaande vrijdag is er een lekker avondje Top Gear. Eerst om 21.25 uur bij Veronica, vervolgens om 23.00 uur op BBC2.

Top Gear bij Veronica

Oké, als echte fan heb je deze aflevering natuurlijk eind september vorig jaar al bij de BBC gezien, maar we hebben een heel aantal goede redenen om vrijdag weer te kijken. Ten eerste: we zijn inmiddels dik vier maanden verder, en we weten niet hoe het met jouw geheugen staat, maar wij kunnen ons echt niet alles meer herinneren. Ten tweede ontgaan je in het Engels zo af en toe toch een paar nuances – ons wel in ieder geval. En dan is ondertiteling wel zo handig. En de derde en wellicht zelfs belangrijkste reden: het was een ronduit historische aflevering. Wat staat je te wachten?

Nou, Richard Hammond neemt het op tegen niets minder dan… een straaljager. Hij heeft er gelukkig een waardig opponent voor meegenomen in de vorm van een Bugatti Veyron. Méér paardenkrachten hebben er tot nu toe nooit in Top Gear tegenover elkaar gestaan, dus dit wordt een race om niet te missen.

Jeremy heeft het eindelijk voor elkaar: hij rost een Ferrari 599 GTB Fiorano over het Top Gear-circuit. Maar waar we pas echt benieuwd naar zijn is Stigs rondetijd met de Fiorano. 620 pk, V12, Steigerend Paard – dat schept natuurlijk verplichtingen en verwachtingen…

James May pakt het, zoals we dat van hem gewend zijn, met iets meer klasse aan, iets meer distinctie en elegantie. Goed, ook hij behandelt een V12 van dik zes liter inhoud, en ook van een merk met een ellenlange stamboom. Maar dan een die beter past bij James’ neus voor exquise Britse traditie: de Rolls Royce Drophead Coupé.

Niemand minder dan Rolling Stone Ron ‘hoe is het mogelijk dat die nog leeft’ Wood doet een poging ongeschonden uit onze alleszins betaalbare auto te komen. Tot slot doet meneer Clarkson min of meer het zelfde met een wel zeer bijzondere auto van het eiland Man: de auto Peel. Nou ja, auto… Hoe dan ook, dat laatste onderdeel is al dermate hilarisch alleen dat al de komende uitzending tot verplichte kost maakt.

Top Gear op BBC2

De laatste nieuwe afleveringen dateren al weer van een eeuw geleden dus het wordt tijd dat we weer eens een portie verse Top Gear krijgen. Om 23.00 uur onze tijd op BBC2 zie je Clarkson, Hammond en May eens in een heel andere context. De tuinmanstalenten van onze helden worden breed uitgemeten in het programma Top Garden Ground Gear Force. Yeah, right.

De heren gaan grasmaaien, onkruid wieden, een watersysteem installeren maar vooral erg veel vloeken. Kortom: laat ze ook even auto’s testen hilarische televisie dus…

Maak je trouwens geen zorgen – de heren zijn zich niet aan het oriënteren op een andere carrière. Deze uitzending is het resultaat van hun inspanningen voor Sport Relief, een grote Britse actie waarbij zoveel mogelijk mensen op een sportieve manier een bijdrage aan diverse goede doelen moeten leveren. Jammer dat het woord sportief bij hen alleen associaties oproept met dingen op vier wielen die heel erg hard over en stuk asfalt kunnen.

Reacties