Bepaalde spieren moeten toch op spanning hebben gestaan bij ‘Smokey’ Nagata op die beruchte winteravond in 1999. De regendruppels spatten van zijn voorruit van zijn Toyota Supra, terwijl hij over de snelweg A1 in het VK jaagde. De eigenaar van de Japanse modificatieboer Top Secret las op dat moment 317 km/u van zijn kilometerteller.

Kort daarna werd Nagata gearresteerd en gedeporteerd. Tot de dag van vandaag houdt de Toyota Supra met bijna 1.000 pk het officieuze en dubieuze record voor ‘hoogste snelheid op de openbare weg in het VK’. En dit stukje Japanse geschiedenis kan nu van jou zijn.

De gouden flits was nog herkenbaar als Toyota Supra, maar inmiddels heeft het V12-monster een slok aerodynamica-drank genomen. De neus snijdt nu nog harder door de lucht, waardoor een topsnelheid van 358 km/u mogelijk is. Deze snelheid haalde Smokey overigens legaal op de Nardo-ring in Italië.

Japan bracht slechts één V12-motor voort. En die lag in de Toyota Century. Twee HKS-turboladers pompen het vermogen richting de 1.000 pk. Schakelen gaat gewoon nog via een handbak met zes versnellingen. Theoretisch kan de topgeheime creatie zelfs 400 km/u halen. De prijs? Bieden. Waarschijnlijk veel.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear