Na op zijn motor de dubbele flikflak succesvol te hebben uitgevoerd, stijgt onze eigen TopGear-held Travis Pastrana nu op. Waarom ook niet.
 
Nee, je ogen bedriegen je niet. Dat is inderdaad, echt, een Subaru Impreza STi die twintig meter hoog door de lucht boven de Long Beach Rainbow Harbour in Zuid-Californië zweeft. Op dit moment houden de 75.000 fans die zijn toegestroomd hun adem in – net als een paar miljoen online- en televisiekijkers overal ter wereld.
 
Negenvoudig X Games-winnaar (voor wie het niet kent: een extreme sportcompetitie op de Amerikaanse televisie) en TopGear-fan (net als jij) Travis Pastrana bevindt zich nu in wat we wel de onomkeerbare fase mogen noemen van een sprong die het wereldrecord autospringen van Ken Block gaat verpletteren (als alles goed gaat). Dat record van Block staat op 60 meter en Pastrana wil daar 30 meter aan toevoegen. Dan moet hij wel in goede orde op de angstaanjagend korte sloep landen die ergens diep onder hem en de auto drijft.
 
De grote vraag is dus of dat landen hem zal gaan lukken. Ruim 40 proefsprongen resulteerden in verfrommelde ophangingen, uiteengereten carrosserieën en een pijnlijke ruggengraat, en wezen zodoende uit dat dit geen simpel stukje zweven gaat worden. Als hij op het afzetpunt harder gaat dan 153 kilometer per uur – al is het maar 155 km/u – of als de auto in de lucht wordt getroffen door een onverwachte windvlaag, dan staat Travis een koud, diep en naar alle waarschijnlijkheid pijnlijk bad te wachten.
 
Dit is de nieuwste stunt in de Red Bull: New Year. No Limits-campagne na Robbie Maddisons krankzinnig hoge sprong in het Amerikaanse gokparadijs Las Vegas in 2009 – en deze stunt doet daar zeker niet voor onder.
 
Travis, de man die uit vliegtuigen springt zonder een parachute te hebben omgebonden en de dubbele flikflak op een motorfiets uitvond, is zoals altijd klaar voor de uitdaging. Hij lijkt zich te hebben overgegeven aan volslagen gekte, maar zijn plan is lang niet zo driest als zijn oorspronkelijke idee was: hij wilde eigenlijk de sprong maken tussen twee wolkenkrabbers in New York City.
 
Maar ook hoe dit zou aflopen, was ongewis, hijzelf wist het net zomin als de toeschouwers. ‘Als de landing er te makkelijk uitziet,’ zei hij even eerder, ‘dan laat ik ‘m lekker doorglijden tot aan de boeg van de sloep. We willen het wel spannend houden.’
 
Dat bleken natuurlijk de grote praatjes van een echte showman. Hij had alles onder controle. Hij nam zijn aanloop, landde 90 meter verderop zonder een centje pijn, en gleed zijwaarts door tot aan de boeg van de sloep. En toen, omdat hij Travis is en niet wil dat iemand zich hem de volgende dag niet zou herinneren, stapte hij uit de auto, rende naar het steven van de boot en flikflakte – enkelvoudig – in het duistere water naar beneden.

Reacties

Meer van TopGear