Moet je belangrijke beslissingen nemen? Misschien moet je dan maar geen ritje gaan maken in de auto om je gedachten op een rijtje te zetten. Of doe het waar weinig verkeer is. Want blijkbaar ga je dommere keuzes maken van luchtvervuiling. In een recent onderzoek kijken wetenschappers in een MRI-machine naar de effecten van dieselrook op de hersenen.

De onderzoekers nodigen voor het onderzoek 25 gezonde volwassen mensen uit die zich vrijwillig laten blootstellen aan een lichte dosis dieselrook terwijl ze op een fitnessfiets zitten. Na de rook gaan ze de MRI in voor een hersenscan. Uiteraard wordt er ook een controletest gedaan zonder dieselrook. De effecten zijn goed te zien.

‘Onze studie levert het eerste bewijs bij mensen, uit een gecontroleerd experiment, van veranderde netwerkconnectiviteit in de hersenen acuut veroorzaakt door luchtvervuiling’, concluderen de onderzoekers. De luchtvervuiling van diesel heeft een effect op de werking van de hersens. Ze denken dat de effecten groter zijn in de echte wereld, waar meer vervuiling is.

Schaakspelers gaan minder goed spelen

Deze onderzoekers geven toe dat ze niet precies weten wat de veranderingen in hersenconnectiviteit voor effect hebben, maar een ander onderzoek geeft daar wel een goed idee van. Hier wordt gekeken naar de invloed van luchtkwaliteit op schaakspelers.

In het onderzoek van Steffen Künn van de de Universiteit van Maastricht en Juan Palacios van MIT worden schaakspelers geobserveerd. Als het aantal kleine deeltjes in de lucht toeneemt, beginnen de schaakspelers minder goede beslissingen te maken.

‘We ontdekken dat wanneer individuen worden blootgesteld aan hogere niveaus van luchtverontreiniging, ze meer en grotere fouten maken’, is een van de conclusies. Als dieselrijder zul je er minder last van hebben, als je niet te veel stilstaat voor het stoplicht. Maar moet je even goed nadenken, ga dan vooral niet langs de snelweg zitten.

Reacties

 • Ben de Belazerde heeft op 9 februari 2023 geschreven:

  Nog nooit zoiets doms gehoord!!! Een diesel is super zuinig! Wij rijden Parijs heen en weer op 1 tank! Veel koppel en muisstil!! Dieseltje pesten door de criminele en vooral corrupte (r)overheid hebben we lak aan! Roet is goed!! En elektrisch rijden doen we alleen op kermis!!

  • Maarten heeft op 14 februari 2023 geschreven:

   !!

   De conclusies kloppen helemaal niet want ik gebruik uitroeptekens, kijk > !!
   En trouwens, roet is goed voor intelligentie en elektrisch rijden is dat juist niet, kijk maar wat er gebeurt met je intelligentie als je een vinger in het stopcontact stopt en hoe slim ze bij de gemiddelde kermis zijn!!

   /!!

   Voor mensen die iets beter willen begrijpen wat de wetenschappers denken te weten aan de hand van metingen:
   https://www.youtube.com/watch?v=apbS205t53w

   Het is vergelijkbaar met lood wat tientallen jaren in de benzine werd vermengd. Nu we daarop terugkijken is er niemand (waarschijnlijk zelfs ‘Ben de Belazerde’ niet) die dit bizar vind.

   Over 40 jaar kijken we hetzelfde naar ons huidige diesel.

   https://www.youtube.com/watch?v=IV3dnLzthDA

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear