Hoe ver kun je nog rijden met een velg met gebroken spaken? Je favoriete Russische YouTube-kanaal met Engelse voice-over heeft dit uitgezocht. Ze deden een aantal tests met overgebleven wielen. Elk wiel wordt op een andere manier beschadigd. Eén wiel heeft nog maar drie paar spaken, het tweede wiel nog vier en het derde wiel heeft nog één paar en één losse spaak. Ze zetten de wielen onder een oude Lada, samen met één wiel dat nog intact is.

De eerste testrit gaat best prima, zelfs wanneer ze door putjes gaan rijden. De wielen blijven heel. Geen wolkje aan de lucht. In het begin van de tweede testrit, na het verwijderen van nog een paar spaken, horen de mannen al meteen een vreemd geluid. De wielen blijven nog redelijk stabiel, tegen de verwachtingen in. Dan nog maar een beetje extra schade toedienen. Voor de derde test houden twee wielen nog maar één spaak over en het derde wiel twee erg dunne spaken.

Het gaat nog best lang goed

Ook tijdens de derde testrit houden de wielen het nog goed vol. De auto remt zelfs nog prima, alsof er niks aan de hand is. Wanneer ze na het remmen een stuk achteruit willen rijden, gaat het mis. Het wiel klapt naar buiten om en valt onder de auto uit. Dit is juist het wiel waarvan ze hadden verwacht dat hij het langst mee zou gaan. De velg en de spaken zagen er erg stevig uit. Eén van de wielen begint goed te wankelen. De verwachting was eigenlijk dat dit wiel in zou zakken, maar dat gebeurt niet.

Het wiel met twee spaken begint nu toch ook steeds meer te wankelen en het lijkt erop dat hij los gaat laten. Maar voor dat gebeurt, laat één van de achterwielen los. Het wiel dat nog maar één spaak over had. Het wiel dat het uiteindelijk het langst heeft volgehouden is dus het wiel waarvan de velg nog maar twee dunne spaken over heeft. Dat was juist het wiel waarvan ze dachten dat het in het begin al in zou zakken.

Hoe ver kun je rijden met een velg met gebroken spaken?

De conclusie is dus dat je nog best lang door kunt rijden met een velg met gebroken spaken (als het er sowieso maar meer dan één is). Vooral als je gewoon op een rechte, verharde weg rijdt. Al kun je dan wel het beste opritten, putjes en achteruitrijden vermijden. Hou ook goed in je hoofd dat hoe stevig je velgen er ook uitzien, dit dus blijkbaar niet alles zegt over hoe lang ze het volhouden met gebroken spaken.

Velg met gebroken spaken: hoe ver kun je rijden?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear