Hoe ziet de autonome autowereld eruit volgens de man achter de snelste elektrische auto ter wereld en de baas van Bugatti? Nou, precies zoals het autootje hierboven. Dit is de Verne conceptauto en het is het begin van een bijbaantje van Mate Rimac. Samen met twee vrienden wil Rimac deze robottaxi bouwen onder het bedrijf Verne. Binnenkort wordt het autootje aan het werk gezet.
Verne is vernoemd naar Jules Verne, de vader van sciencefiction. De elektrische taxi wordt straks bijgestaan door een eigen app en speciaal voor de zelfrijdende auto aangemaakte infrastructuur. Samen moet dat zorgen voor een ‘ecosysteem’ in de stad van de toekomst. Die toekomst is niet zover weg, want in 2026 wil Verne de eerste robottaxi in Zagreb laten rijden, wat toevallig het thuis is van Rimac.
Je kunt nooit zelf rijden in de robottaxi van Rimac
Het autootje krijgt een compleet nieuw platform wat een duidelijke nadruk moet krijgen op veiligheid en comfort. Veiligheid wordt wel een dingetje, want er is geen stuur. Of pedalen. Je moet dus helemaal vertrouwen op de slimme computer. De software wordt dan weer niet zelf gemaakt. Hiervoor schakelt Verne, het bedrijf Mobileye in. Mobileye werkt ook al samen met VW om een autonome ID. Buzz op de weg te krijgen.
Met de tools van Mobileye kan Verne gebruik maken van camera’s, radar- en lidar-sensoren en AI-toevoegingen. De slimme auto zou ook weten wat voor weer het is en kan zich aanpassen aan ‘lokale rijstijlen’. Benieuwd of dat ook in Italië werkt. De Verne heeft maar twee stoelen, omdat onderzoekers zeggen dat bij 90 procent van de meeste ritjes twee inzittenden aanwezig zijn.
Het innovatieve interieur van de Verne
Er zijn ook nog schuivende deuren (zoals bij de Peugeot 1007) zodat je makkelijker in en uit het autootje je komt. Anders dan die Peugeot is er geen interieur dat je in slaap sukkelt door verveling. Dat komt doordat de Verne minder auto wil zijn en meer een woonkamer. Er is geen dashboard, maar een 43-inch display waar je I Robot op kunt kijken. Het geluid wordt verzorgd door zeventien speakers.
Gebruikers van de Verne kunnen via de app alvast spelen met stoelinstellingen, de airco en zelfs de geur in de auto nog voor hij aan de stoep staat. Verne wil ervoor zorgen dat je het idee hebt dat de auto van jou is, iedere keer weer wanneer je instapt. Zelfs als de auto niet van jou is, wat we eigenlijk best wel een goed idee vinden.
Waar komt de robottaxi nog meer?
Dan nog de infrastuctuur. Verne wil in iedere stad een speciale thuisbasis hebben die ‘het moederschip’ wordt genoemd en helemaal klinkt alsof Mate Rimac wereldheerschappij nastreeft. In het moederschip keert iedere auto terug na zijn werkdag voor inspectie, onderhoud, een poetsbeurt en om op te laden. Na de introductie in Kroatië over twee jaar moeten de robottaxi’s in andere Europese steden opduiken. De eerste landen die dan aan de beurt zijn, zijn Duitsland en Engeland.
EC Dubost heeft op 26 juni 2024 geschreven:
Me overleveren aan systemen? Mij niet gezien.
Maarten heeft op 27 juni 2024 geschreven:
Wel eens gevlogen in je leven?