Controleer inderdaad de kalender maar even. Het is geen 1 april, en ook is dit geen broodje aap. Al ligt het natuurlijk iets genuanceerder dan dat je naar de BMW-dealer kon stappen voor een vlammenwerper, twee handgranaten en een mitrailleur in de koplampen. Het is de Q-afdeling niet. Officieel heette deze optie ‘Blaster’ en hij was verkrijgbaar in Zuid-Afrika. Als je goed zoekt, kun je nog BMW’s vinden die zijn uitgerust met de vlammenwerper.

In 1998 kwam uitvinder Charl Fourie met het idee, als een verdedigingsmiddel tegen autodiefstal. Zuid-Afrika was toen een van de onveiligste plaatsen ter wereld – nergens anders werden er meer mensen uit hun auto getrokken. Fourie bedacht een systeem dat LPG onder de auto vandaan spoot en dat in de fik stak. De vlammen zouden vijf meter omhoog spuiten, in het gezicht van de aanvallers. Er zouden een paar honderd van deze systemen verkocht zijn.

Hoewel het toen niet illegaal was om dodelijk geweld te gebruiken als zelfverdediging, claimde Fourie dat het onwaarschijnlijk was dat de aanvaller om zou komen. Maar hij zou ‘zeker weten blind worden’. Ook het bezit van een vlammenwerper was niet illegaal. De gelimiteerde afzetmarkt en het hoge prijskaartje maakten van de vlammenwerper op BMW’s geen doorslaand succes. Uiteindelijk kwam Fourie met een draagbare variant.

Vlammenwerper als optie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)