Roadtrips zijn ouder dan de geschiedenis. Sterker nog: vroeger deden mensen niet anders. Ze trokken van plaats naar plaats als jagers en verzamelaars. Daarna gebruikte de mens paard en wagen om verre reizen te maken, alleen riepen ze het woord ‘roadtrip!’ eerder beteuterd dan blij, want een verre reis was een gevaarlijke onderneming. Daar komt ook de term shotgun vandaan. De bijrijder in de koets moest het geschut bemannen tegen struikrovers en ander gespuis. De eerste roadtrip in een auto die ooit werd gemaakt, voor zover bekend, vond plaats in 1888, drie jaar na de komst van de auto.

Het zal je niet verbazen dat de eerste roadtrip in een auto ooit ook werd ondernomen met de eerste auto ooit. Het was Bertha Benz, de vrouw van Karl Benz, die samen met haar twee zoons Richard en Eugen van Mannheim naar Pforzheim heen en weer reed – een roadtrip van 104 kilometer heen en 90 kilometer terug. De officiële reden voor de rit was een bezoekje aan haar moeder, maar de echte reden was om publiciteit voor de Benz Patent-Motorwagen Typ III te genereren. Zonder dat haar man het wist, en zonder toestemming van de autoriteiten, ging ze op 5 augustus op pad in (of eigenlijk op) de Patentwagen.

Problemen tijdens de eerste roadtrip

Een roadtrip met de auto was in die tijd niet heel gemakkelijk, mede omdat auto’s nog niet zo’n ding waren. Tankstations waren er bijvoorbeeld nog niet. In Wiesloch vond ze een chemicus die een oplossing bood met de naam ligrion, een middeltje dat vooral uit octaan en heptaan bestaat. Dit laboratorium werd het eerste tankstation ter wereld. Onderweg vond Bertha ook de remblokken uit – gemaakt van leer. De houten remmen gaven onderweg namelijk de geest. Tevens ondervond ze dat de auto een derde versnelling nodig had, zodat de twee zoons de auto niet hoefden te duwen heuvelopwaarts.

Onderweg repareerde ze een verstopte brandstofleiding met een hoedenspeld en maakte ze de ontsteking met een kousenband. De roadtrip droeg bij aan de doorbraak van de auto. De route tussen Mannheim en Pforzheim en weer terug via een andere weg staat nu bekend als de Bertha Benz Memorial Route en wordt aangegeven met borden langs de weg. Als je dus nog een historisch verantwoorde route zoekt voor je volgende tocht, is dit een goede.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)