Je moet je niet afvragen hoe hij rijdt, maar de Volkswagen Polo BlueMotion is wel voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot de meest milieuvriendelijke dieselauto. Verantwoordelijk voor dat heuglijke feit is de VCD, ofwel de Verkehrsclub Deutschland, die elk jaar de milieuvriendelijkheid van personenauto’s onderzoekt.

Hoewel de 80 pk sterke 1,4 liter dieselmotor van de Polo BlueMotion nog wel gaat, zijn het vooral de lange overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak die het rijden zeker op de snelweg niet direct ten goede komen. Daarbij klinkt de kleine driecilinder ook nog eens als een slecht onderhouden vrachtwagen.

Maar goed, je moet wat om het milieu ter wille te zijn. En dat ben je met de Polo BlueMotion zeker. In Duitsland wordt deze Polo in navolging van de Lupo – de 3-liter auto – al de 4-liter auto genoemd, als verwijzing naar zijn brandstofverbruik van 3,8 liter per 100 kilometer. Dat is meer dan 1 op 25! En als je de CO2 uitstoot van 99 g/100 km vergelijkt met die van bijvoorbeeld een Bugatti Veyron – 574 g/km – dan weet je dat de Polo de lucht langs de snelweg waarschijnlijk schoner maakt dan die was.

Reacties