Het is moeilijk te bevatten dat het al 25 jaar geleden is dat de Volkswagen Polo, een GTI-versie kreeg. Misschien dat een speciale versie van de huidige Polo GTI helpt om het te beseffen. Daarvoor heeft Volkswagen de Polo GTI 25 Edition in het leven geroepen. In mei werd al bekend gemaakt dat er 2.500 exemplaren van gebouwd worden. Nu blijkt dat één procent daarvan naar Nederland komt.

Die 25 GTI’tjes krijgen allemaal geen mechanische upgrades. Boe! De snelle Polo behoudt dus zijn 2,0-liter viercilinder turbo met 207 pk en 320 Nm koppel. De 0-100-tijd blijft een respectabele 6,5 seconden. Volkswagen verandert ook niets aan de 15 millimeter lagere ophanging ten opzichte van de standaard versie of het elektrische differentieel. Tot zover, een standaard Polo GTI dus.

Wat is er anders aan de Volkswagen Polo GTI 25 Edition?

Nou, er is een extra kleurtje dat je kunt kiezen genaamd ‘Ascot Grey’. Daarnaast zijn het dak en de spiegels altijd zwart, zijn er rode remklauwen en draagt de GTI speciale racestickers op de flanken. De supermini krijgt ook verchroomde uitlaatpijpen en er zijn 18-inch lichtmetalen velgen. Binnenin prijkt de GTI-badge op de rood-zwarten stoelen en op het dashboard en de dorpels staat ‘One of 2500’. Zouden ze voor de Nederlandse modellen die twee nullen op het eind niet kunnen weg krassen?

Volkswagen Polo GTI 25 Edition (2023) detail deurlijst 'One of 2500'

Verder zegt Volkswagen dat ‘vrijwel de volledige optielijst van de Polo GTI standaard inbegrepen’ is. Daaronder valt ook het IQ. Drive assistentie inclusief Travel Assist. Hierbij kan de boordcomputer zelf sturen, remmen en accelereren tot 210 km/u. Bijna altijd dus, want de Polo GTI heeft een topsnelheid van 240 km/u. Het is niet perse een optie die je zou aanvinken voor een hot hatchback, maar gezien het feit dat de gewone GTI vrij kaal is, zou dit een goede reden zijn om deze Polo te kopen.

De Nederlandse prijs van de speciale Polo GTI

Over kopen gesproken – daarvoor moet je dus snel naar een Nederlandse VW-dealer gaan. De 25 Nederlandse exemplaren staan vanaf nu te koop en kosten ieder 49.390 euro. Een paar jaar geleden had je daar een serieus aangeklede Golf GTI voor. Alles wordt duurder.

Daardoor is hij maximaal 6.700 euro duurder dan een standaard Polo GTI. De leveringen van de Nederlandse Polo GTI 25 Editions beginnen in oktober. In België ging de speciale Polo GTI in mei al in de verkoop voor 39.845 euro.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie