In 2013 rijdt Volkswagen met de Polo mee in het WRC, en dat is natuurlijk een prima reden – hoewel er wat ons betreft helemaal geen reden nodig is – om een productieversie met een bijzonder hoog vermogen uit te brengen.

De Polo R WRC is altijd wit, heeft stoere velgen, een bescheiden spoilertje en hogesnelheidsstickers, en wordt slechts in een oplage van 2.500 stuks gemaakt. Je zult je tentje voor de deur van de dealer dus snel moeten gaan opzetten, maar dan heb je ook wat: uit een 2.0 TSI-motor haalt dit bommetje 220 pk en 350 Nm. Dat zijn Golf GTI-waarden, in een kleiner en lichter autootje; ultieme lol dus.

Van 0 naar 100 km/u gaat het heethoofdje in 6,4 seconden en de versnelling houdt pas op bij 243 km/u. Over versnellingen gesproken: het zijn er zes, en ze zijn gewoon handgeschakeld, zoals het hoort in een snelle hatchback. Pluspunten voor VW.

Overigens heeft het merk ook de auto bekendgemaakt waar deze Polo naar verwijst: de definitieve rallyversie die volgend jaar door de WRC-proeven zal vliegen. Die heeft een extra brede carrosserie, natuurlijk een spoiler die hoger is dan jij, en laat iets andere cijfers zien: 315 pk en 425 Nm uit een 1.6 TSI en 0 naar 100 km/u in minder dan vier seconden. Verschil moet er zijn.

Terug naar de Polo R WRC: die is vanaf september 2013 te koop. De Nederlandse en Belgische prijzen zijn nog niet bekend, maar ga er voorlopig maar van uit dat je flink wat centen zult moeten meenemen om je de eigenaar van dit toekomstige klassiekertje te mogen noemen.

Reacties