Herrie. Het was ooit intrinsiek verbonden aan mobiliteit, maar is in rap tempo een schaars goed aan het worden. Goede herrie is nu een luxe-artikel. Gelukkig is de Pagani Huayra R een auto die wel uit de voeten kan met luxe. En met veel, heel veel herrie. Wij riepen de auto uit tot ‘Herrie van het Jaar 2022’ in onze TopGear Awards.

De bijna 3 miljoen euro kostende, 850 pk sterke, alleen voor het circuit bedoelde spirituele opvolger van de Zonda R is een toonbeeld van exotisme en ongebreidelde overdaad dat zijn gelijke niet kent. Het draait – letterlijk – allemaal om een bijzonder opgefokte, 6,0 liter grote, natuurlijk ademende V12-racemotor die doodleuk 9.000 toeren per minuut doet.

Horacio Pagani over de winnaar ‘Herrie van het Jaar 2022’

‘De nieuwe motor moest de charme en romantiek, en het geluid en de simpelheid van de F1-motoren van de jaren ’80 hebben’, zei Horacio Pagani. Hij stelde geenszins teleur. Aan het blok hangt een uniek, Medusa-achtig stelsel van spruitstukken en uitlaatpijpen dat samenkomt in een kwartet van Inconel-eindpijpen dat is voorzien van een keramische coating.

Deze prachtige combinatie van motor en uitlaat zorgt voor een soundtrack die op zijn minst hypnotisch is. De Huayra R komt tot leven als Andrea Bocelli die álles geeft, en bouwt door naar een emotierijke snerp die piekt bij 140 decibel. Dat is luider dan een -vuurwerkshow of een hoogkaliber vuurwapen dat vlak naast je hoofd wordt afgeschoten.

Geniet van deze herrie zolang het nog kan

Maar waar je van die geluiden wegrent, wil je hier alleen maar dichterbij zijn. Organische autogeluiden worden meer en meer gedempt en afgestompt door wetgeving, om zeep geholpen ten faveure van kunstmatige nepgeluiden of gewoon regelrecht vernietigd door elektrificatie.

Maar de Huayra R bewijst dat herrie heerlijk is. Zijn V12 serveert een ouderwets oorgasme en dat dient met alle eerbetoon gevierd te worden. Daarom benoemen we zijn gejank en geknetter tot TopGears Herrie van het Jaar 2022.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)