Gemera, dat klinkt ergens heel bekend. Ah, is het niet zo’n vreemd beest uit de Griekse mythologie? Zo’n leeuw met een slang als staart of een geitenkop uit z’n rug? Nee, dat is een Chimaera, het schepsel waar TVR ooit een auto naar vernoemde. We hebben het hier over de Koenigsegg Gemera, de nieuwe mega-GT van het Zweedse merk, waarmee je met nog drie mensen met 1.730 pk op vakantie kunt. Uiteraard zit er een goed verhaal achter de naam, net als bij de Jesko. Er kwam geen langdurig onderzoek van een marketingafdeling bij kijken, dat is zeker.

Christian von Koenigsegg was aan het eten met zijn ouders, vader Jesko en moeder Brita. Het was zijn moeder die de naam voor de nieuwe vierzitter bedacht. ‘Normaal proberen we iets Zweeds te doen. “Ge” betekent geven in het Zweeds en “Mera” betekent meer’, zegt Christian tegen TopGear. Koenigsegg Gemera betekent dus ‘meer geven’. Een passende naam voor een vierzitter met drie elektromotoren, één benzinemotor, acht bekerhouders, 1.730 pk en 3.500 Nm. En zo is één auto vernoemd naar zijn vader, en dankt er een zijn naam aan zijn moeder.

Nog wat bijzondere details: de 2.0 driecilinder (van slechts 70 kilo en met 600 pk!) ligt achter in de auto, maar drijft de voorwielen aan. Omdat elke klep in de motor los bediend wordt, in plaats van met een vaste nokkenas, kon Koenigsegg het geluid heel minutieus bijstellen. Christian belooft dat de titanium uitlaat van Akrapovič proper en groots zal klinken, niet als een laffe driecilinder. De totale actieradius van de benzinemotor met de drie elektromotoren bedraagt tot wel 1.000 kilometer.

Wat betekent Gemera?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)