Een auto koop je bijna altijd met nuchtere argumenten in het achterhoofd. Ja, ook bij hele dure sportwagens. Ferrari verkoopt die exclusieve sportwagens niet alleen aan liefhebbers, maar ook aan mensen die gewoon een dure sportwagen willen die ooit meer waard gaat worden. Een grote uitzondering zijn altijd de bijzondere sportwagens van Alfa. Die produceren soms zonder reden ineens een exotische sportwagen. Voor nu stellen wij de vragen: wat kost een Alfa Romeo 4C tegenwoordig nog?

Want de auto is nu al een paar jaartjes op de occasionmarkt. Nieuw was de 4C namelijk schreeuwend duur. Wat je dan vaak ziet, is dat mensen wachten wat de auto tweedehands doet. Maar ja, dan moet er wel iemand zijn die hem nieuw koopt. Kortom, we gaan het even uitzoeken. Naast heel erg duur is de 4C natuurlijk een bijzonder fraaie en spectaculaire auto met een paar financiële meevallers.

Specificaties

Elke keer als Alfa Romeo in zwaar weer zit, gaan ze een exotische sportwagen bouwen. Dat zit in hun DNA. Dus toen het Italiaanse merk de 159 uit productie haalde en er nog maar twee modellen in de showrooms stonden (de Mito en Giulietta) besloot Alfa om een sportwagen op de markt te brengen. De auto stond op de Salon van Genève in 2011 in conceptvorm. Dat een sportauto met middenmotor en carbon-chassis op de markt zou komen, was onlogisch maar gebeurde toch.

Alfa Romeo 4C rood (2013) zijkant rechts schuin hoog

Dat kwam omdat Alfa Romeo een terug wilde keren op de Amerikaanse markt. En het beste om dat te doen was middels een sportwagen. Dat creëert enorm veel reuring, zonder dat je meteen klanten over de vloer krijgt. De tweede stap zou een sedan (Giulia) en SUV (Stelvio) zijn. In principe best een logisch stappenplan. In Nederland kwam de 4C op de markt. Je kon kiezen tussen een ‘Launch Edition’ en een gewone.

De Spider versie is een beetje raar verhaal

In 2015 kwam er een Alfa Romeo 4C Spider bij. Die Spider is een beetje ongelukkig. Het idee was dat je bij een middenmotor met carbon chassis vrij makkelijk een cabriolet kan maken, zonder dat je veel stijfheid verliest. Echter, vanwege Amerikaanse eisen moest Alfa toch verstevigingen aanbrengen, ook al voegden deze niet enorm veel voor. De 4C Coupé weegt minder dan 900 kilo, terwijl de Spider bijna 1.000 kilo weegt. Wel heeft de Cabrio mooiere koplampen, volgens velen.

Alfa Romeo 4C Spider wit (2016) zijkant rechts schuin voor

Er zijn talloze speciale edities geweest van de 4C. Die waren allemaal voor andere markten bedoeld, op eentje na: de CPZ Track Edition. Die was speciaal voor Nederland in het leven geroepen. De CPZ (Circuit Park Zandvoort) versie heeft wat extra carbon frutseltjes, een gps-laptimer en een oliekoeler. Er zijn 10 cabrio’s en 10 coupés gebouwd. Over productieaantallen gesproken, keiharde cijfers zijn er niet, maar schijnen er zo’n 9.000 exemplaren van gebouwd te zijn. De 4C coupé was tot 2017 leverbaar, de Spider tot 2019.

Hoeveel zijn er in Nederland?

Stiekem toch nog best een aantal. Let wel, het gaat hier niet om een Golf GTI-concurrent, maar een exotische sportwagen. In Nederland rijden er op dit moment 126 exemplaren rond, volgens kenteken.tv. Daarvan zijn er slechts 46 geïmporteerd en dus 80 geleverd door de importeur. Voor het autotype echt geen verkeerde aantallen.

Wat kost een Alfa Romeo 4C als occasion?

In Nederland staan er uiteraard niet veel van te koop. De goedkoopste Alfa Romeo 4C in Nederland kost 68.900 euro. Voor dat geld heb je een rode (goh) coupé uit 2014 met net iets minder 50.000 kilometer op de klik. De goedkoopste Spider van ons land is al 84.900 euro (2017, 17.500 kilometer). De prijzen lopen op tot maar liefst 94.500 euro voor een knalgele 4C Spider. Dat is heel erg veel geld. Voordeel, bij die 95 mille rekenen ze geen afleverkosten. Dat is dan wel weer sympathiek.

Alfa Romeo 4C rood (2013) zijkant rechts

Wat kost een Alfa Romeo 4C als occasion in Duitsland?

Het aanbod is in bij onze overburen een stuk groter. Er staan 50 exemplaren te koop op moment van schrijven. De goedkoopste Alfa Romeo 4C in Duitsland kost 55.900 euro. Dan heb je een zwarte coupé uit 2017 met 34.000 kilometer op de klok. De goedkoopste Spider in Duitsland moet nog 61.950 euro opleveren. De duurste is een blauwe Spider van 150.000 euro, maar die is dan ook helemaal nieuw met slechts 1 kilometer aan ervaring.

Is de Alfa Romeo 4C betrouwbaar?

Een exotische Italiaanse sportwagen die gebouwd is in lage productieaantallen. Dat klinkt als het recept voor een hele betrouwbare auto. Potjandorie: dat is het echt! Die 1.750 TBI-motor kennen we uit de 159 en Giulietta en geldt als een prima en betrouwbare motor. Omdat de auto zo licht is, hoeft die motor er niet zo hard aan te trekken. Dat wil niet zeggen dat al het onderhoud goedkoop is, want veel onderdelen die niet de aandrijflijn betreffen, zijn specifiek voor de 4C gemaakt.

Alfa Romeo 4C rood (2013) interieur

Hoe rijdt zoiets?

We waren erg te spreken over de 4C: ‘hij dartelt over het asfalt, doet precies wat jij wilt en uiterst precies – schakelen, remmen, sturen – met veel bombarie en in gekmakend rap tempo’. Zie het als een soort ruige mini-Ferrari. Het is niet echt gepolijst, maar wel heel erg veel lol. Er is genoeg op aan te merken, maar dat vergeef je hem. Voor een auto met 240 pk voelt ie waanzinnig snel aan. Ook qua rondetijden op circuits kan ie zich meten veel krachtigere auto’s.

Alfa Romeo 4C rood (2013) links schuin voor drift

Dan is er de 4C Spider. Daarvan zou je kunnen denken dat is nog beter is. Cabrio’s met een carbon chassis zijn vaak briljant, want er zijn nauwelijks verstevigingen voor het chassis nodig. Omdat de auto voor Amerikaanse typegoedkeuring een extra verstevigingen moest krijgen, is de 4C Cabrio aanzienlijk zwaarder. In beide gevallen knapt de 4C overigens enorm op van een hoogwaardige schroefset (KW, AST, Ohlins). Dat ruige randje is leuk, maar het kan veel beter, zonder dat sensaties verloren gaan.

Wat zijn de concurrenten van de Alfa Romeo 4C

Alpine A110

Qua concept staat de Alpine A110 er heel dicht bij. Ook hier heb je een 1.8-turbomotor met automaat met dubbele koppeling. Ook de motor in het midden en ook een laag gewicht. De Alpine is ietsje minder exotisch. Het chassis is van aluminium en de auto weegt leeg zo’n 1.150 kilo. Qua rijbeleving is de Alpine beduidend soepeler en beter uitgekristalliseerd. Hier is overduidelijk een team van professionals lange tijd mee bezig geweest. Qua prijs goed vergelijkbaar, alleen is de Alpine dan ietsje recenter.

Lotus Elise S3

Wil je per se een cabrio, dan is de Lotus Elise S3 het beste alternatief. In veel opzichten doen de 4C en Elise aan elkaar denken. De Lotus ziet er ietsje minder exotisch uit, maar heeft een exotischere merknaam. De motor is ook hier afkomstig uit een Hot Hatch (de Corolla T-Sport Compressor had hem ook). Deze heeft niet de punch of het karakter van de Alfa-motor, maar wel een fijnere gaspedaalrespons. Betere besturing ook.

Porsche Cayman

Voor de derde optie moeten we al uitwijken naar iets ‘gewoners’. De Porsche Cayman is in standaardvorm aanzienlijk zachter, wolliger en relaxter dan een Alfa 4C. Maar… Voor het geld van een Alfa Romeo 4C heb je ook een hele nette Cayman R (987C) of een Cayman GT4 (981C) met wat ervaring. Die zijn alsnog wat zwaarder en logger, maar hebben een groter snelheidspotentieel. Ook serieuze sportwagens, dus. Wel vervalt het voordeel van de lage onderhoudskosten van de lichtgewicht sportauto’s.

Is een Alfa Romeo 4C zijn prijs waard?

Als je wel een Alfa Romeo 4C hebt: ja. Als je geen Alfa Romeo 4C hebt: nee. Maar als je er eentje wil: koop hem ongeacht de prijs. Goedkoop zijn ze dus absoluut niet. Wel is het zo dat de statijd erg lang is, gezien het kleine aantal aanbieders wordt de prijs ook enigszins kunstmatig hoog gehouden. Dit is een autotype dat perfect is om te kopen via een veiling, dan zijn de prijzen net iets lager. Houd ook 5.000 euro apart voor een goede schroefset, lichtgewicht wielen en moderne banden. Knapt ie enorm van op.

4 reacties op “Is zo’n beeldschone Alfa Romeo 4C na 12 jaar eindelijk betaalbaar geworden? Dit kosten ze nu”

  1. Kort samengevat: het antwoord is dus: nee.
    De nieuwprijs was bij introductie nog geen 60K.
    Met de kennis van nu was dat toen een hele gunstige prijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *