Vroeger moest je naar de kermis of naar Disneyland om in een motion simulator te klimmen en misselijk geschud te worden. Nu kun je het gewoon thuis doen, in de buurt van je eigen toilet. Zoals dat gaat met nieuwe techniek begonnen de prijzen voor de simulatoren hoog en worden ze door de jaren heen steeds goedkoper. Nu is er een relatief betaalbaar nieuw product dat er ook nog eens heel aardig uitziet. De Yaw2 is, zoals de naam doet vermoeden, de tweede motion simulator van dit bedrijf. De eerste zag eruit als een wokpan in een andere wokpan. Een beetje vreemd om te zien, maar het werkte blijkbaar wel.
De Yaw2 ziet er een stuk gelikter uit dan zijn voorganger. Het zou zomaar een decorstuk kunnen zijn uit Ready Player One. De opgewaardeerde gamestoel kan 70 graden naar voren en naar achteren rollen en 40 graden zijwaarts. Met een optioneel voetstuk kan de stoel 360 graden draaien. Alleen nog een kat op schoot en je bent klaar om als kwaadaardig genie tegen geheimagenten te vertellen dat je ze al verwachtte.

Voor racegames en vlieggames

Vóór de stoel zit een platform waarop je een racestuur kunt monteren. De pedalen kunnen op de voetensteun. Je kunt je eigen stoel monteren, of een versie kopen met een stoel. Er is geen steun voor een scherm, de Yaw2 is voornamelijk bedoeld om te gebruiken met een virtual reality-bril. Logischerwijs is de simulator gericht op pc-gamers; met consoles zal hij niet werken. Naast racegames is hij ook geschikt voor vliegsimulatoren.

Wat kost de goedkope motion simulator?

Hier wordt het interessant. Voor een beetje motion simulator ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Er zijn wat goedkopere aanbieders, maar de Yaw2 is wel echt een van de goedkoopste. Voor omgerekend iets meer dan 900 euro kun je op Kickstarter de instapper kopen. Met het draaiplatform erbij moet je denken aan iets meer dan 1.200 euro. De dikste versie met alles erop en eraan kost ruim 1.600 euro. Zeker, het is een hoop geld, maar voor een motion sim is het redelijk schappelijk te noemen. Zeker als je nagaat dat een beetje goede stoel voor simracen al richting de 500 euro gaat. We weten alleen niet of deze Yaw2 stevig genoeg is om een direct drive-stuur te monteren zonder al te veel flex in de steunen. En een montagepunt voor een scherm zou toch wel fijn zijn. Je kunt hem overigens wel zonder VR-bril gebruiken, zoals je in de video hieronder ziet.

De afmetingen

Hou er rekening mee dat de motion simulator gulzig is als het gaat om ruimte. Als de stoel 360 graden wilt draaien, heb je een diameter nodig van 2 meter. Ga je alleen voor de tiltfunctie, moet je 1,80 meter lengte rekenen. Qua gewicht valt het allemaal wel mee – het bewegende platform weegt maximaal 60 kilo.

De Yaw2 in actie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear