Niet alleen het dagelijkse verkeer wordt straks overgenomen door autonome auto’s. Ook de autosport moet eraan geloven. Een bedrijf uit het Midden-Oosten met de naam Aspire start een raceklasse voor zelfrijdende auto’s op: de Abu Dhabi Autonomous Racing League. De eerste race staat al voor volgend jaar gepland en het idee is om F2-achtige auto’s te gebruiken.

Al in het tweede kwartaal van 2024 moet de eerste GP plaatsvinden op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Er is gekozen voor de Dallara uit de Super Formula, wat je mag zien als de Japanse versie van de F2. Deze raceauto’s worden gemaakt van bio-composiet en hebben een topsnelheid van 310 km/u. De prijzenpot is trouwens niet karig: 2,25 miljoen dollar waarvan 1,5 miljoen naar de winnaar gaat.

In VR naar race kijken in de autonome raceklasse

Als racefan valt dus het aanmoedigen van een specifieke coureur weg, maar je moet er wel extra beleving voor terugkrijgen. Zo moet je live updates kunnen volgen in VR. Zie jij het al voor je: op zondag met de kinders op de bank, ieder een VR-bril en meerijden met je favoriete robotauto?

Het doel van de autonome raceklasse is volgens Aspire om de grenzen van autonome mobiliteit te verleggen. Daarnaast moet het leiden tot betere AI-technologie en zuiniger brandstofgebruik door betere efficiëntie – wat weer moet leiden tot meer uitstoot.

Ook een offroad-klasse

En dan is de raceklasse met Formule-auto’s nog maar één onderdeel. In 2024 wil Aspire ook een autonome raceklasse voor offroaders en drones. Later zouden er nog meer raceklasses moeten komen. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de ambitieuze plannen. Of zijn we zojuist in een 1 april grap getrapt?

Advertentie

Reacties

  • Maestro heeft op 31 maart 2023 geschreven:

    ” wat weer moet leiden tot meer uitstoot ” ?

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie