Je bent het de laatste tijd veel tegengekomen, en helaas: het gaat nog veel vaker voorkomen. ‘Dit is de laatste van een uitstervend ras’, ‘Koop hem nu het nog kan’ of nog wat clichématiger koppen die op hetzelfde neerkomen. Niet dat ze door die clichématigheid minder waar zijn – dat is immers de essentie van een cliché, dat het domweg waar is.

De benzinemotor heeft dik 100 jaar een enorme stempel op de mensheid gedrukt en veel onmogelijke dingen mogelijk gemaakt, maar loopt nu op zijn laatste benen. Het kroonjuweel, de V12, is al grotendeels uitgefaseerd. De V8 houdt nog moedig stand, maar is de volgende die aan de beurt is, en voor de V6 ziet het er ook niet best uit. Die laatste twee zullen het misschien nog iets langer volhouden, maar hun toekomst ligt vooral op Marktplaats.

Voor de V10 en vijfcilinder is ook het einde in zicht

Ook voor twee andere, aanzienlijk ongebruikelijker motorconfiguraties is het bijna einde bericht. Toeval of niet, ze zitten allebei bij hetzelfde bedrijf: Audi. De glorieuze V10 zit alleen nog in de R8 (oké, en in de Lambo Huracán, toch een iets ander verhaal), die waarschijnlijk niet vervangen gaat worden en zeker niet met die motor. De tweede is de al bijna even zeldzame vijfcilinder. Hij werd ooit, als een knipoog naar de legendarische Quattro, uit de Amerikaanse VW Jetta gehaald en werd vanaf het prille begin in de Audi TT RS bejubeld.

De vijfcilinder is een briljante motor die bakken karakter koppelt aan gretige prestaties en een volkomen eigen geluid. Hij werd negen keer op rij Engine of the Year, dat zegt toch wat. De vijfcilinder zit nu nog in de TT (die waarschijnlijk ook geen opvolger krijgt), de RS Q3 en natuurlijk de Audi RS 3. (Ja, en in Donkervoorts en raceversies van de KTM X-Bow, maar zie die Huracán: ander verhaal.) Die RS 3 is nu geheel vernieuwd en we durven de stelling wel aan dat ook hij de laatste in zijn soort zal zijn.

De nieuwe generatie Audi RS 3 is nog agressiever

Wat is er veranderd? Nou, veel, en ook weer niet. Uiterlijk had hij al niet te klagen over agressiviteit, maar dat is er nu bepaald niet minder op geworden. De openingen aan de zijkanten van de enorme zwarte honingraatgrille zijn gigantisch, en het feit dat al die luchtvreters in glimmend zwart zijn uitgevoerd, maakt ze zo mogelijk nog opvallender. Achter de voorste wielkasten zijn sleuven aangebracht, die warme lucht van de remmen doeltreffend kunnen afvoeren.

De achterste wielkasten zijn nog weer breder geworden en aan de achterkant worden er aandachtsgevechten op leven en dood uitgevochten door meer honingraatgedoe en twee uitlaten met rioolpijppretenties. Overigens allebei zo nep als het maar kan: het honingraatspul is gewoon dicht en achter de grote ronde stortkokers zitten gewoon twee dubbele pijpjes. Voor andere visuele geintjes zorgen de led-koplampen, die bij het openen van de auto een R, een S, een 3 en een zwartwitgeblokte vlag laten zien. Onzin, maar leuke onzin. Of is het kitsch? We weten het nog niet.

De binnenkant van de Audi RS 3

Het interieur van de Audi RS 3 is in de basis gelijk aan dat van de A3 Sportback, maar natuurlijk wel op een RS-manier aangekleed. Er zijn dus uitstekend zittende sportstoelen, wat ‘sportievere’ afwerkingsmaterialen, veel rode accenten, een met alcantara bekleed stuur met RS-knop voor de rijmodi en een deels geheel eigen lay-out in het tellerscherm. Daarop kun je natuurlijk dingen laten zien als de g-krachten waaraan je jezelf hebt onderworpen, maar ook een vrij bijzondere toerenteller; twee strepen die van achteren naar voren lopen, waardoor de toeren als het ware op je af lijken te komen. Schijnt iets te maken te hebben met de manier waarop dat in vliegtuigen wordt gedaan. Nou ja, oké.

Toch wat goedkoop plastic

Opvallend is trouwens wel dat er, niet helemaal des Audi’s en al helemaal niet des belachelijk duur topmodels, nog aardig wat plastics van dubieuze kwaliteit worden gebruikt. Een centenkwestie, vast, maar van Audi zijn we beter gewend. Afgezien daarvan is alles weer fraai ontworpen en in elkaar gezet. Klein jammer dingetje nog: de fysieke volumeknop voor de audio heeft plaatsgemaakt voor een aanraakgevoelig dingetje, dat net zo waardeloos werkt als de ‘oplossingen voor problemen die niemand had’ die collega VW tegenwoordig monteert. Het is een stokpaardje van ons, we worden ervoor behandeld.

Motorisch en anderszins mechanisch veranderden er alleen kleinigheden. De vijfcilinder in de Audi RS 3 behield zijn 400 pk, maar kreeg er 20 newtonmeters aan trekkracht bij die eerder aanspreekbaar zijn en het langer volhouden. De schokdempers werden vernieuwd en de voorwielen kregen iets meer camber, wat voor meer stuurprecisie moet zorgen. Ook de remmen werden aangepast, en aerodynamische wijzigingen zorgen voor een 20 procent beter koeling van de remmerij. Vóór kun je als optie keramische remschijven krijgen.

De torque splitter van deze Audi RS 3 is nieuw

Maar het belangrijkste verschil met de vorige Audi RS 3 zit hem elders. De nieuwe RS 3 heeft nu een torque splitter, een differentieel-met-elektronica dat het koppel razendsnel over de achterwielen kan verdelen. 50 procent gaat altijd naar de voorwielen, maar één achterwiel kan desgewenst tot zelfs 100 procent van de overgebleven trekkracht krijgen. Het systeem is geïntegreerd in het ESP; sensoren pikken van allerlei kanten (besturing, tractiecontrole, gaspedaal et cetera) info op en staan dan paraat om je bij te staan.

Voor het gemak is een en ander in de vorm van rijmodi gegoten, waarvan de Audi RS 3 er nu maar liefst zeven heeft. Nieuw zijn RS Performance en Torque Rear. In de eerste van die twee modi gaat het ESP wat ‘losser’ en word je actief geholpen om de bocht door te komen. In de tweede is alles los en gaat er zoveel mogelijk power naar achteren – je zou zelfs moeten kunnen driften. Dat laatste blijft lastig, omdat er nog altijd veel power naar de voorwielen gaat; het kan, maar je hebt er aardig wat ruimte voor nodig en we zouden het op je favoriete rotonde niet aanraden.

Onderstuur wordt bestreden

RS Performance is echt een enorme aanwinst. Het werkt fantastisch en voelt nu eens niet als een corrigerende tik op de vingers, maar als een aanmoedigende steun in de rug. Het onderstuur waar de Audi RS 3 berucht om was, wordt er ook treffend mee bestreden; het maakt hem tot een vele malen leukere auto. Wel jammer dat de besturing nog altijd (te) licht en vrij ongevoelig is.

Deze laatste Audi RS 3 is een passend afscheid van de vijfcilinder, die bij elke keer gasgeven dan ook een gepaste jubelkreet laat horen. Met recht een uniek geluid, dat we enorm zullen missen. Het ga je goed, vijfcilinder…

Specificaties Audi RS 3 (2022)


Motor
2.480 cc
vijfcilinder turbo
400 pk @ 5.600 tpm
500 Nm @ 2.250 tpm
Aandrijving
vier wielen
7v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 3,8 s
top 250 km/u
Verbruik (gemiddeld)
9,0 l/100 km
205 g/km CO2 (E label)
Afmetingen
4.389 x 1.851 x 1.436 mm (l x b x h)
2.631 mm (wielbasis)
1.545 kg
55 l (benzine)
282 / 1.104 l (bagage)
Prijzen
€ 92.467 (NL)
€ 62.830 (B)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)