Is dit Honda’s eerste échte EV? Nou, laten we het zo zeggen: als je nu, op dit moment, wegrijdt in een Honda e, moet je alweer bijladen voor je goed en wel het einde van deze zin hebt bereikt. De naam van de nieuwe auto is geen slim acroniem en mist een teken of drie om een wachtwoord te kunnen zijn.

We dachten nog even dat je het uit zou kunnen spreken als ‘anyone’, maar ook dat blijkt niet zo te zijn (het is ‘ie en waai wan’ – top). Dit is de eerste EV van de Japanse fabrikant op hun nieuwe e:N-platform. Vandaar. Daarnaast staat het blijkbaar voor ‘energise yourself’; in relatie tot een brave crossover weten we niet zo goed wat we ons daarbij moeten voorstellen.

Goed: Honda geeft zichzelf energie voor een glanzende nieuwe elektrische toekomst, met een witte badge op de neus en de merknaam op de achterkant – geschreven in een ander lettertype om te benadrukken hoe nieuw alles wel niet is. Alleen is het allemaal niet zo anders. Het is vooral heel typisch Honda.

Waarom geen knoppen?

De meest recente interieurs van de firma zien er heel fatsoenlijk uit; minimalistisch, best mooi, goede kwaliteit. Het effect wordt enigszins tekortgedaan door het enorme centrale scherm van 15,1 inch, dat niet eens functioneert als groot, enkel display, maar permanent in drie delen verdeeld is. Luister nou even, Honda: we vragen niet heel veel, maar als je nou een deel van het scherm voltijds toewijst aan de bediening van de airco, kun je er net zo goed een paar knoppen in gooien, toch? Een kind kan de was doen.

Honda e:Ny1 (2023) middenscherm

De Honda e:Ny1 heeft een 62-kWh accu (dat is de bruikbare waarde; het totaal is 68,8) met cellen die verdeeld zijn onder de vloer van de cabine en onder de stoelen, wat de ervaring van de voorinzittenden een klein beetje in de weg zit. Hij heeft een officieel WLTP-bereik van 412 kilometer en op een scala aan verschillende wegen in vriendelijke weersomstandigheden kwamen wij tot ongeveer 6,4 kilometer per kWh, wat redelijk netjes is.

Hij doet 7,6 seconden over een sprint naar 100 km/u, vlot zat voor een familieauto, en heeft een top van 160 km/u. Honda heeft de acceleratie van de auto zo afgesteld dat die het meest lijkt op hoe een benzineauto het zou doen, wat volgens het merk tot gevolg heeft dat je minder snel last krijgt van wagenziekte. Dat schijnt mensen in een EV nog weleens te overkomen.

Waarom Honda expres de laadsnelheid beperkt

Je kunt uiteraard snelladen met de Honda e:Ny1, en wel met 78 kW. Dat lijkt niet heel indrukwekkend, maar ook dat heeft een achterliggende gedachte. Honda zegt dat het de piek een beetje heeft teruggeschroefd om ervoor te zorgen dat de maximale laadsnelheid langer kan worden vastgehouden, in plaats van te streven naar een topwaarde voor hooguit een paar minuten.

  • Honda e:Ny1 (2023) voorkant
    Foto: © Honda
  • Honda e:Ny1 (2023) achterkant
    Foto: © Honda
  • Honda e:Ny1 (2023) schuin voor
    Foto: © Honda
  • Honda e:Ny1 (2023) schuin achter
    Foto: © Honda
  • Honda e:Ny1 (2023) rijdend schuin voor
    Foto: © Honda
  • Honda e:Ny1 (2023) voorkant
  • Honda e:Ny1 (2023) achterkant
  • Honda e:Ny1 (2023) schuin voor
  • Honda e:Ny1 (2023) schuin achter
  • Honda e:Ny1 (2023) rijdend schuin voor

Ze wijzen niet specifiek naar andere merken, maar je kunt wel een beetje raden wie ze bedoelen. Hoe dan ook, je laadt van 10 tot 80 procent in iets meer dan drie kwartier, ofwel 100 kilometer in 11 minuten.

De Honda e:Ny1 komt te laat

Het is een keurig nette poging van Honda, en dat zou een paar jaar geleden, toen iederéén met zijn eerste echte EV kwam, helemaal in orde zijn geweest. Maar nu? We zouden zeggen dat ze toch een beetje achter de muziek aan lopen. Het is allemaal wat gemiddeld, er is niets wat er echt uitspringt – en dat is lastig, in dit prijssegment. Honda heeft nog wat inhaalwerk te verrichten; we zullen moeten afwachten of het merk daar de energie voor heeft.

Specificaties van de Honda e:Ny1 Advance (2023)


Motor
1 elektromotor
204 pk
310 Nm
68,8 kWh (accu)
Aandrijving
voorwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 7,6 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
18,2 kWh/100 km
Actieradius (opgave)
412 km
Laadtijd
4 uur 7 min. bij 11 kW
51 min. bij 78 kW (10-80%)
Afmetingen
4.387 x 1.790 x
1.586 mm (l x b x h)
2.610 mm
1.630 kg
361 / 1.176 l (bagage)
Prijzen
€ 52.820 (NL)
€ 51.920 (B)

Reacties

  • Henk kok heeft op 24 december 2023 geschreven:

    Wij rijden er in maar zijn dik tevreden over de auto

    • Ad heeft op 1 januari 2024 geschreven:

      Honda staat niet echt te trappelen om de elektrische afslag te nemen en zouden liever op waterstof inzetten. Toch is deze auto een mooie voortzetting op de HR-V

      Reageer
    • Karel heeft op 24 december 2023 geschreven:

      Dat is typisch Honda. Ze zijn te duur en zien er soms een beetje apart uit, maar ze zitten altijd goed en slim in elkaar en ze rijden fijn. Daarnaast zijn ze heel betrouwbaar dus de meeste mensen met een Honda zijn er tevreden over.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)