


Mini was toch al geen merk dat het cliché schuwde, maar met de nieuwe hijsen ze er, en dat mag je vrij letterlijk nemen, wel heel nadrukkelijk de vlag voor
Mini heeft de kitsch-factor zodanig verhoogd dat het een wonder mag heten dat je geen sensatiekrant vol fish & chips en een bobby-helm cadeau krijgt als je een aangeklede versie van hun nieuw gefacelifte hatchback koopt.
Er zijn dus de Union Jack-achterlichten, wat ons toch een beetje overdreven lijkt in deze tijden van Brexit. Vooral voor de tegenstemmers, en met name in alle landen buiten het VK, waar ze overigens een optie zijn. Een enkele Nederlander of Belg zal ze voor de grap nog wel bestellen, maar we gokken dat het in Frankrijk en Ierland niet bepaald storm zal lopen.
Maar we geven Mini de eer die het toekomt – de vlag is volledig correct uitgevoerd; het verlichte embleem heeft de ‘juiste’ kant naar boven (waarover in de VS wat problemen ontstonden, want daar zijn asymmetrische achterlichten normaliter niet toegestaan). Maar daarmee stopt het niet. Kopers kunnen ook een verlichte Union Jack-vlag aan de passagierskant op het dashboard laten installeren, als ze althans kiezen voor de nieuwe Piano Black-kleurige cabine.
Dat laatste maakt deel uit van het uitgebreide Mini Yours Customised-aanbod, waarmee kopers hun auto zowel vanbinnen als vanbuiten daadwerkelijk op unieke wijze kunnen individualiseren, met hun favoriete designs, of zelfs met hun eigen naam.
Kijken we wat verder dan de mogelijkheden tot personalisatie, dan zien we een aantal kleine technische aanpassingen die alleen te vinden zullen zijn op de drie- en vijfdeurs versies, en op de cabrio’s. Zodoende haalt het instapmodel, de One, nu 10 Nm meer koppel uit een 1,5-liter driecilinder benzinemotor, die in de plaats is gekomen van de door PSA ontwikkelde 1.2, en zijn er ringvormige led-koplampen die optioneel een matrix-dimlichtfunctie hebben. Er zijn ook wat knoppen en displays binnenin veranderd, je kunt nieuwe carrosserie- en interieurkleuren kiezen, en er zijn verse, 17 inch grote velgen beschikbaar.
De meeste modellen hebben een nieuwe, optionele zeventraps bak met dubbele koppeling als zelfschakelend alternatief voor de handbak. Dat systeem hangt onder de Steptronic-vlag, wat enige verwarring kan opleveren omdat de Cooper SD standaard een achttraps automaat heeft die ook al Steptronic heet.
De Mini is vooral wat volwassener geworden. De Mini Cooper S hopt en bopt niet langer over slecht wegdek. Hij is extreem verfijnd, maar deze hete versie heeft niet langer het aanstekelijk enthousiaste, jonge-hond-achtige weggedrag dat maakte dat we zo van hem hielden. In plaats daarvan geeft hij voortaan blijkbaar de voorkeur aan goede manieren. Hoe ontzettend Brits.
Reacties