Hij reed een droomdebuut. De Friese Nyck de Vries viel in voor de zieke Alexander Albon tijdens de GP van Italië. Anderhalf uur voordat hij instapte voor de derde vrije training wist hij nog niet dat hij zijn debuut ging maken. Zoals dat gaat in de Formule 1 wordt de Nederlander flink gehypet om in 2023 een vast zitje te hebben. Dit weekend bevestigt De Vries dat hij kans maakt op een vaste plaats op de F1-grid.

Bij het programma Humberto op Zaterdag geeft De Vries open en bloot toe dat er gesprekken zijn met drie Formule 1-teams. ‘Ik denk niet dat ik zomaar kan kiezen, omdat de zaken nog grotendeels buiten mijn macht om gaan. Ik ben al een hele lange tijd met Williams in gesprek en daar heb ik toevallig ook mijn debuut kunnen en mogen maken. Dus dat zou een logische stap zijn’, zegt De Vries. Hij zou dan in de voetsporen treden van Gijs van Lennep. Die reed in 1973 en 1974 voor Frank Williams, zij het voor het team Iso Marlboro.

Ook Alpine en AlphaTauri

Ook zijn er F1-kansen voor De Vries in Frankrijk. ‘Met Alpine spreek ik al sinds juli en voor dat team ga ik komende week ook testen in Boedapest.’ Dat team zit nog met een lege plaats voor komend seizoen nadat Fernando Alonso zijn team gedag zei en voor Aston Martin koos voor volgend seizoen. Al lijkt het erop dat Pierre Gasly de beste kaarten heeft om dit stoeltje over te nemen, ondanks een slechte relatie met Esteban Ocon.

Dat wil vervolgens zeggen dat de stoel van Gasly bij AlphaTauri vrij komt. Daarbij moeten we vermelden dat De Vries gespot is in gesprek met Dr. Helmut Marko. Dat bevestigt de Nederlander ook. ‘Zoals de media al hebben opgemerkt, was ik afgelopen week in Oostenrijk om Dr. Marko te ontmoeten en om het met hem over de toekomst te hebben, dus dat zijn momenteel de feiten.’

Einde contract

Voor een aantal F1-coureurs verloopt hun huidige contract aan het einde van dit seizoen. Dat geldt voor Yuki Tsunoda (AlphaTauri), Mick Schumacher (Haas), Guanyu Zhou (Alfa Romeo) en Nicholas Latifi (Williams). Van dit rijtje lijkt alleen Zhou recht te hebben op contractverlenging door een sterk seizoen. Schumacher presteert bij vlagen goed, net als Tsunoda. Latifi’s seizoen gaat zoals verwacht. Hij staat 21e in de ranglijst terwijl er wekelijks twintig coureurs meedoen. Dat zegt genoeg, denken we – al moet gezegd dat hij een som geld meebrengt die Williams misschien niet zomaar wil opgeven. Hoe dan ook: genoeg kansen voor Nyck de Vries in 2023.

Update: Yuki Tsunoda heeft een contractverlenging gekregen bij Alpha Tauri. Daardoor valt die optie af voor De Vries.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear