Charles Leclerc was gisteren het snelst voor het thuispubliek van Ferrari. Hij start vandaag vanaf pole position op Monza. Achter hem werd de complete grid opgeschud door alle gridstraffen. Russell start daardoor vandaag vanaf P2, Verstappen P7, De Vries P8, Pérez P13, Sainz P18 en Hamilton P19. Enkele coureurs, waaronder Leclerc, Russell en Verstappen, starten op de zachte banden om een optimale start te hebben. De rest start op de mediums.

Verstappen en Sainz werken zich naar voren

George Russell is iets beter van de lijn tijdens de start, maar Leclerc weet net aan zijn leiding te behouden. Verstappen heeft maar iets meer dan een ronde nodig om de derde plek te veroveren. Vier snelste rondes later haalt hij ook Russell in voor de tweede plek. Nyck de Vries weet dan zijn achtste plaats te behouden.

Sainz werkt zich ook snel een weg naar voren in de eerste rondes van de race. Alleen de virtual safety car kan zijn opmars tijdelijk tegenhouden, maar dan ligt hij ook al op de vijfde plek.

Leclerc maakt eerder een pitstop

Op dat moment besluit Leclerc om naar binnen te komen voor medium banden. Verstappen blijft wel doorrijden op de oudere zachte banden. Sainz haalt na de VSC Ricciardo in voor P4, waardoor de twee Ferrari’s achter elkaar aanrijden op Monza.

Verstappen wacht tot ronde 25 met zijn pitstop. Hij wisselt dan naar de medium banden en komt iets meer dan tien seconden achter Leclerc weer naar buiten. Dat gat wordt kleiner in iedere ronde die daarna volgt.

Verstappen neemt de leiding weer over

Ferrari ziet dat het Leclerc op deze manier niet gaat lukken om de leiding te behouden. Daarom halen ze hun coureur nogmaals naar binnen voor zachte banden. Na de pitstop rijdt Leclerc meer dan negentien seconden achter Verstappen. Hij moet dan ruim een seconde per ronde inlopen om nog kans te maken op de winst, maar zoveel snelheid zit er niet in de Ferrari.

De strijd in de middenmoot gaat onverminderd door. Debutant De Vries heeft inmiddels twee plekken verloren en rijdt dan op de tiende plek. Hij moet uit alle macht verdedigen tegen Guanyu Zhou. Dat lukt hem en hij blijft in de punten rijden.

De race eindigt achter de safety car

Aan het eind van de race komt er opeens actie voor het hele veld. Ricciardo moet zijn McLaren naast de baan parkeren (wat De Vries weer een extra plek oplevert) en veroorzaakt daardoor een safety car. Verstappen, Leclerc en Russell kunnen dan een pitstop maken zonder een plek te verliezen.

De pitstops maken echter niet meer uit, want het opruimen van de McLaren en het sorteren van de auto’s achter de safety car duurt te lang. Daardoor eindigt de race achter de safety car. Verstappen pakt de overwinning in Monza, Leclerc haalt een tweede plek en Russell wordt derde. De Vries heeft een geweldig debuut en pakt twee punten met een negende plek.

Uitslag van de GP van Italië 2022

1 Max Verstappen
2 Charles Leclerc
3 George Russell
4 Carlos Sainz
5 Lewis Hamilton
6 Sergio Perez
7 Lando Norris
8 Pierre Gasly
9 Nyck de Vries
10 Guanyu Zhou
11 Esteban Ocon
12 Mick Schumacher
13 Valtteri Bottas
14 Yuki Tsunoda
15 Nicholas Latifi
16 Kevin Magnussen
17 Daniel Ricciardo
18 Lance Stroll
19 Fernando Alonso
20 Sebastian Vettel

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)