Er is genoeg gezegd, geschreven en weer gereageerd op de geschreven stukken na de GP van Singapore dat het de hoogste tijd is om een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan dit F1-seizoen. De volgende afspraak is de GP van Japan op het geweldige circuit in Suzuka. Tijdens de eerste vrije training wennen teams en coureur aan het circuit. Tevens worden er C2-banden getest voor volgend jaar.

Verwacht overigens tijdens deze vroege training voor ons Europeanen weinig representatieve tijden voor de kwalificatie. De eerste vrije training in Japan wordt om 11:30 uur lokale tijd (04:30 uur in Nederland) verreden net als VT3. De kwalificatie vindt zaterdag plaats om 15:00 uur (08:00 uur in Nederland) en de race begint een uurtje eerder. Doorgaans zijn de baantemperaturen in de middag hoger dan ‘s ochtends waardoor de banden ook anders op temperatuur komen.

Verstappen voelt zich weer goed in de Red Bull

In de afgelopen week heb je kunnen lezen dat Verstappen, Pérez en de rest van Red Bull met een stuk meer vertrouwen in het pakket heeft dan in Singapore. Na de eerste paar rondjes op de banden voor volgend jaar geeft Verstappen een update over het gevoel in de auto: ‘De auto voelt oké, hij onderstuurt wel vrij veel, op een manier’. Het klinkt in ieder geval al een stuk positiever dan tijdens de trainingen in Singapore.

Later in de sessie wisselen wat coureurs naar de zachte banden. Op de softs is Verstappen 0,8 seconden over één ronde sneller dan op de C2-band van 2024. Sainz volgt als tweede op 0,6 seconden afstand. Ook hij reed zijn snelste tijd op de zachte band. Maar goed, het is maar oefenen, dus conclusies trekken is verboden, maar de voortekenen zijn positief voor Verstappen. Zoals hij ook al voorspelde.

Toch nog regen dit weekend?

Met nog een minuut of twintig te gaan, meldt Liam Lawson dat hij hele lichte regen op zijn vizier ziet. De voorspellingen laten zien dat het de rest van het weekend droog zou moeten zijn. Wel is het iedere dag bewolkt. Overigens zet de regen nu niet door en kunnen de coureurs gewoon op droogweerbanden blijven rijden.

Uitslag van de eerste vrije training voor de GP van Japan 2023

 1. Verstappen
 2. Sainz
 3. Norris
 4. Leclerc
 5. Tsunoda
 6. Alonso
 7. Piastri
 8. Albon
 9. Lawson
 10. Stroll
 11. Pérez
 12. Gasly
 13. Russell
 14. Hülkenberg
 15. Ocon
 16. Hamilton
 17. Bottas
 18. Magnussen
 19. Sargeant
 20. Zhou

Hoe laat begint F1 op Suzuka?

Vrijdag
2e vrije training: 08:00 uur – 09:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 04:30 uur – 05:30 uur
Kwalificatie: 08:00 uur – 09:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)