Oké, oke, de GP van Azerbeidzjan leverde niet het spektakel op dat we voorspelden. Maar met een beetje geluk is het bij de F1-race in Miami dan ook precies andersom. De eerste race op het circuit Miami International Autodrome viel wat tegen, maar wie weet krijgen we dit jaar dan wel een spannende wedstrijd. Lees hier hoe laat de F1 in Miami begint en hoe het weer zal zijn.

Het ‘stratencircuit’ (dat ver buiten de stad ligt op een parkeerplaats rond het stadion van het lokale American Football-team) is weinig enerverend. Tekenend voor de baan is de neppe haven. Dit jaar beweert de GP-organisatie dat er écht water bij de haven is, maar dat is het zwembad naast de boten. Amerikaanse humor, zullen we maar zeggen.

Wat moet ik weten over de GP van Miami 2023?

Het circuit in Miami is 5,4 kilometer lang, heeft 19 bochten en drie lange rechte stukken met elk een DRS-zone. Bochten 14 en 15 staan bekend als de ongemakkelijkste bochtencombinatie in de F1. Het is te smal, te scherp en ook nog eens bergopwaarts. De teams moeten voor deze baan een mooie balans vinden tussen een hoge topsnelheid én een hoge bochtensnelheid.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat het asfalt van het circuit volledig vernieuwd is. Daardoor kunnen de banden zomaar heel anders reageren op de baan dan vorig jaar. We hopen dat het asfalt een beetje bestand is tegen hitte, want vorig jaar liep de baantemperatuur op tot zo’n 60 graden Celsius.

Statistisch gezien zou Red Bull hier de snelste auto moeten hebben. Verstappen had afgelopen weekend wat problemen met de balans, maar alsnog waren hij en teamgenoot Pérez in de race een seconde per ronde sneller dan de rest. Achter de Red Bulls zullen Mercedes, Aston Martin en Ferrari weer dichtbij elkaar zitten. Wellicht weet McLaren na alle updates in Bakoe nu ook de aansluiting te vinden.

Voor wie staat er veel op het spel?

Bovenin de ranglijsten kruipt Pérez door zijn overwinning dichterbij zijn teamgenoot. Het gat naar Verstappen is nu zes punten. Voor de titelaspiraties van Pérez is het van belang dat hij ook in Miami eerder over de finish gaat dan Verstappen. Aan de andere kant heeft Verstappen wat recht te zetten. Hij verloor veel tijd door de ongelukkige timing van de safetycar, maar daarna wist hij het tempo van Pérez niet te evenaren.

Het gevecht om de derde plaats bij de coureurs wordt nu aangevoerd door Alonso. Hij staat twaalf punten los van Hamilton, die weer veertien punten afstand heeft naar Sainz. Leclerc en Russel volgen met zes punten minder dan de Spaanse coureur. Voor Nyck de Vries is het zaak om zich te herpakken in Miami. Zijn crash in Bakoe doet niet veel goeds voor zijn imago. Nu maar hopen dat Dr. Helmut Marko niet vroegtijdig een einde maakt aan de F1-carrière van de Friese coureur.

Bij de teams lijkt Red Bull nu al gezien. Met 180 punten hebben ze 93 punten meer dan P2, wat Aston Martin is. Dit is ongetwijfeld een betere positie dan de Strolletjes vooraf dachten te halen. Achter AM volgen Mercedes met 76 punten en Ferrari met 62 punten. Onderaan heeft Alpine acht punten, Haas zeven punten en Alfa Romeo zes punten. AlphaTauri en Williams blijven hangen op respectievelijk twee punten en één punt.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Het circuit van Miami heeft veel snelle stukken, maar ook een heel bochtig gedeelte. Dat maakt het lastig om de juiste balans voor de auto te vinden. Zodra je buiten de normale racelijn komt, verlies je meteen veel grip. Gelukkig houd ik wel van een uitdaging’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer in Miami?

Op vrijdag blijft het droog rond het Hard Rock Stadium. Er hangen wel wat wolken in de lucht waardoor het niet zo warm zal zijn als vorig jaar. Op de kwalificatiedag kan er tussen 12:00 uur en 14:00 uur wat regen vallen. Dat zou tijdens de derde vrije training zijn. Op zondag blijft het hoogstwaarschijnlijk droog, maar is het wel weer bewolkt. De temperatuur kon oplopen tot zo’n 29 graden Celsius.

Hoe laat begint F1 in Miami?

Vrijdag
1e vrije training: 20:00 uur – 21:00 uur
2e vrije training: 23:30 uur – 00:30 uur

Zaterdag
3e vrije training: 18:30 uur – 19:30 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 21:30 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie