Het is officieel: Kimi Räikkönen rijdt zijn wedstrijden in de Formule 1 vanaf volgend seizoen voor Sauber. De Fin vertrekt bij zijn huidige team Ferrari en keert terug op het oude nest. Daar, waar het voor hem in 2001 allemaal begon.

Talent in de dop

Kimi Räikkönen maakte in 2001 zijn entree in de F1. In zijn eerste seizoen bij Sauber eindigde The Iceman op de 10e plek in het kampioenschap, waarmee hij direct een overstap verdiende naar team McLaren. Hij kreeg zijn bijnaam omdat ie altijd zeer koeltjes reageert in interviews.

Er bestond grote twijfel: zou Kimi Räikkönen zo vroeg in zijn carrière al het niveau aankunnen bij een (toen nog) topteam als McLaren? In zijn eerste seizoen snoerde hij de critici direct de mond. Hij eindigde als zesde en mocht vier keer het podium beklimmen.

De basis was gelegd voor een sensationele carrière in de Formule 1. Kimi Räikkönen begon meer podiumplaatsen te behalen en meer punten binnen te slepen, met als hoogtepunt bij McLaren de tweede plek in het kampioenschap in 2003.

Kimi Räikkönen wereldkampioen

In 2007 maakte hij de veelbesproken overstap naar Ferrari. Hij nam de plek over van levende legende én zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher – No biggie. Räikkönen zou de daaropvolgende seizoenen gaan rijden naast Felipe Massa en liet nog eens zien waarom hij ook alweer de bijnaam The Iceman had gekregen. Hij hield, net als bij zijn interviews, het hoofd koel onder de immense druk en werd in zijn eerste seizoen bij Ferrari meteen wereldkampioen met 110 punten.

Na een teleurstellend seizoen in 2009 werd Kimi Räikkönen bij Ferrari vervangen door Fernando Alonso. Hij wisselde het asfalt tijdelijk in voor losse ondergrond en modder. Na zijn tweejarige sabbatical in de rallywereld maakte hij zijn terugkeer in de F1 bij Team Lotus.

Zijn afwezigheid in de F1 leek hem geen pijn te hebben gedaan en hij keerde gedrevener terug dan voor mogelijk werd gehouden. Hij behaalde dat seizoen zeven podiumplekken en eindigde direct als derde in het kampioenschap.

Terugkeer bij Sauber

In 2014 stapte Räikkönen weer over naar Ferrari, maar deze zet bleek weinig succesvol. Hij behaalde niet één podiumplek en eindigde als twaalfde dat jaar, een persoonlijk dieptepunt. Dat was ook deels te wijten aan de prestaties van de auto. De seizoenen daarna ging het steeds beter en dit jaar mocht hij al negen keer het podium op. Hij liet zelfs de afgelopen GP van Italië nog even zien wat hij kan, door met de snelste ronde ooit pole position te veroveren.

Ferrari maakte deze week toch bekend dat Kimi Räikkönen Ferrari na het huidige seizoen zal verlaten. Vandaag werd aangekondigd dat de coureur terugkeert bij Sauber. De inmiddels 38-jarige Fin heeft getekend voor twee jaar en dat is geweldig nieuws voor het Zwitsers raceteam, dat nu een gerenommeerd wereldkampioen binnen heeft weten te halen.

De oudgediende gaat een nieuw avontuur aan en hoewel Sauber voor hem een flinke stap terug is, maakt hij een frisse herstart. Er is nog niet bekend wie er naast hem gaat starten komend seizoen, maar wij hopen op vuurwerk.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie