Na een weinig enerverende vrije training op het Circuit of the Americas gaat het er vanaf nu echt om bij iedere sessie. We vervolgen het GP-weekend in Amerika met de kwalificatie voor de race op zondag. Max Verstappen was – uiteraard – de snelste tijdens de vrije training. Kan iemand Verstappen van zijn 31 pole position afhouden of begint de drievoudig wereldkampioen zondag vooraan?

Q1

Je zou het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt, maar in Austin – waar het nu ongeveer 16.15 is – schijnt het zonnetje nog volop. Door de alsmaar heter wordende baan heb je het meeste grip aan het einde van de sessie. Daardoor hebben coureurs die als laatste over de meet komen een voordeeltje. Hamilton blijkt uiteindelijk de snelste voor Norris en Verstappen.

De grootste tegenvaller is Aston Martin. Na problemen in de vrije training pakken Alonso en Stroll nu zeventiende en negentiende. Dit team was aan het begin van het seizoen de grootste uitdager van Verstappen, weet je nog? Van het team uit de beginfase lijkt nu nog maar weinig over.

Q2

Het venijn zit – en dat zal bij Q3 ook wel het geval zijn – wederom in de staart van de sessie. Deze keer is Charles Leclerc de snelste van allemaal. Hij is maar 0,004 seconden sneller dan Verstappen. Pérez gaat met de hakken over de sloot door naar het laatste deel van de kwalificatie. De Red Bull gaat maar 0,018 seconden rapper dan Tsunoda die elfde wordt. Samen met hem vallen Ricciardo, Magnussen, Bottas en Zhou uit.

Q3

Verstappen zet zijn eerste ronde neer en is furieus. In de laatste bocht rijdt Pérez een stukje voor hem. Hierdoor is Verstappen klaarblijkelijk afgeleid. ‘Goed gedaan’, zegt Verstappen sarcastisch. De kampioen van 2023 is ongeveer twee tienden trager dan Leclerc in de eerste ronde. Die tijd verloor Verstappen niet in het laatste deel, maar in de tweede sector. Ook Hamilton duikt nog onder tijd van Verstappen, maar is 0,056 seconden langzamer dan Leclerc.

Leclerc gaat dus als snelste de laatste rondjes in, maar zoals je niet wel weet, zijn de laatste rondjes extra belangrijk. Het lijkt dus een strijd te worden tussen Verstappen, Leclerc en Hamilton. Leclerc is de eerste die zijn laatste rondetijd neerzet. De Ferrari-coureur haalt een tiende van de snelste tijd af. Dan is Verstappen aan de beurt.

Verstappen remt te diep in bij bocht 1 en verliest daar dus tijd. Toch komt de Red Bull-coureu vijf duizendsten van een seconde onder de snelste tijd. Helaas voor de Nederlandse coureur wordt zijn tijd doorgestreept omdat hij buiten de baan is geweest. Daardoor valt Verstappen terug naar P6. Teamgenoot Pérez blijft hangen op P9.

Ook Hamilton komt niet aan de tijd van Leclerc. Norris komt nog het dichtste bij met 0,130 seconden verschil. Zijn teamgenoot, Piastri, stelt teleur na vele goede prestaties. De McLaren-coureur begint zondag als tiende. Ook werk aan de winkel dus voor Verstappen, maar goed: leuk voor ons om Verstappen eens wat verder naar achteren te zien.

Uitslag van de kwalificatie voor de GP van Amerika 2023

 1. Leclerc
 2. Norris
 3. Hamilton
 4. Sainz
 5. Russell
 6. Verstappen
 7. Gasly
 8. Ocon
 9. Pérez
 10. Piastri
 11. Tsunoda
 12. Zhou
 13. Bottas
 14. Magnussen
 15. Ricciardo
 16. Hülkenberg
 17. Alonso
 18. Albon
 19. Stroll
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 in Amerika?

Zaterdag
Sprint Shootout: 19:30 uur – 20:14 uur

Zondag
Sprintrace: 00:00 uur – 01:00 uur
Race: 21:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)