Het hing al even in de lucht, maar de kogel is door de kerk. Volgend jaar zal er geen krachtbron van Renault meer in de auto van Max Verstappen liggen. Red Bull krijgt Honda-motoren als het volgende seizoen van start gaat. Als er in 2019 aan Verstappen voortaan gevraagd wordt waarom hij gecrasht is, kan hij antwoorden: ‘VTEC kicked in, yo’.

Sinds de terugkeer van Honda in de Formule 1, zijn de motoren niet altijd succesvol geweest. McLaren stond met de Honda-motoren meer stil langs de baan, dan dat ze ermee konden racen. Nu heeft Verstappen al ervaring met dit soort taferelen, aangezien de motoren van Renault zich vaak van hun Franse kant lieten zien door te staken. Het probleem is dat de Honda-motoren naast de onbetrouwbaarheid ook vaak veel snelheid tekort kwamen.

Is dit een dramatische beslissing?

Red Bull springt niet zomaar in het diepe met deze deal. Eerst hebben ze dit jaar als test Honda-motoren in de auto’s van het kleine zusje Toro Rosso gelegd. Daar lijken de Japanse krachtbronnen een stuk beter te presteren dan bij McLaren. Honda lijkt dus eindelijk vooruitgang te boeken en misschien zijn ze met Red Bull volgend jaar zelfs klaar om overwinningen te pakken.

Het risico van de deal is ook beperkt. Red Bull krijgt Honda-motoren twee jaar aangeleverd, daarna loopt het contract af. In 2021 wordt er een grote schoonmaak in het reglement gehouden, waardoor de kaarten in de Formule 1 opnieuw worden geschud. Mocht Red Bull slecht presteren de komende twee jaar, dan kunnen ze daarna weer overstappen naar een andere leverancier. Aston Martin heeft aangegeven interesse te hebben in het bouwen van een F1-motor tegen die tijd.

Advertentie

Reacties

  • Chris heeft op 19 juni 2018 geschreven:

    Vreemd dat die Hondamotoren bij Toro Rosso beter presteren dan bij McLaren, dat kan toch niet alleen aan de motoren liggen, bij McLaren hebben ze tenslotte heel veel ervaring in de F1.
    Het lijkt mij geen goede keus, de Renaultmotoren zijn nog steeds een stuk sterker en om 2 jaar een mindere motor te hebben is funest voor kampioensplannen. Ik ben benieuwd of Ricciardo nu nog bijtekent voor Red Bull of een stap naar Ferrari zet, Raikkonen bakt er daar heel weinig van en kan beter vervangen worden.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie