Welkom op sprintracedag! Vergeet de race van morgen even, want vandaag gaat het alleen om de sprintrace. In de Sprint Shootout voor de GP van Azerbeidzjan gaan we erachter komen wie waar mag starten bij de start van de race van 100 kilometer later vanmiddag. En dat is best vreemd, op verschillende manieren. Want krijgen we niet gewoon een kopie van de kwalificatie van gisteren?

Daarnaast weten we op voorhand al dat Norris en Tsunoda niet verder gaan komen dan de tiende plaats. Voor de laatste kwalificatiesessie van de Sprint Shootout moet iedereen op een nieuwe set zachte banden rijden. Beide coureurs hebben op vrijdag al alle zachte banden die ze mee hebben genomen, gebruikt. McLaren zegt hierover tegen Viaplay dat ze de kwalificatie voor zondag belangrijker vinden dan die voor de sprintrace.

SQ1

Wat ook anders is aan de kwalificatie voor sprintrace is dat de sessies korter duren. Daarom is het vanaf het moment dat de lampen groen kleuren, druk op de baan. Daar staat tegenover dat de coureurs normaal gezien niet naar binnen hoeven te komen. Ze mogen namelijk ieder maar één nieuwe set banden gebruiken (in SQ1 en SQ2 op de medium, SQ3 de zachte band). Als je nu je remmen blokkeert en je banden vernageld, heb je daar het hele kwalificatiedeel last van.

Daarom laten Oscar Piastri en Nyck de Vries hun auto uitrollen richting de uitloopstrook wanneer ze te hard aankomen bij bocht drie. Twee korte gele vlaggen volgen in de eerste sector. De laatste ronde wordt voor iedereen afgebroken. Logan Sargeant is met nog 25 seconden op de klok gecrasht. Zijn rechterachterwiel is losgekomen nadat hij zijn Williams in de muur in bocht 16. Afvallers zijn Zhou, Bottas, Tsunoda, Gasly en De Vries. Leclerc rijdt de snelste tijd voor Verstappen en Hamilton.

SQ2

De start van het tweede deel wordt ietwat uitgesteld zodat de marshalls de rommel van Sargeant kunnen opruimen. Nico Hülkenberg schiet rechtdoor in bocht zeven en blijft ternauwernood uit de muur. Zijn remmen blokkeren wel waardoor zijn banden wat vlakke kanten hebben. Daarnaast is Leclerc wederom snel onderweg, maar komt hij in zijn eerste snelle ronde niet aan de tijd van Verstappen.

Later zet Leclerc nog wel een sneller rondje neer, maar niet snel genoeg om Verstappen de baas te zijn. Hij mist 0,083 seconde. Achter hem sluit teamgenoot Sainz aan voor Pérez. Piastri, Hülkenberg, Ocon, Magnussen en Sargeant blijven steken in SQ2.

SQ3

Voor het eerst vandaag worden de zachte banden onder geschroefd. In deze sessie van acht minuten is het aan het begin een race om zo snel mogelijk aan een rondje te beginnen. Hierbij zit Hamilton, Albon op de hielen, maar de coureur van Williams gaat niet aan de kant voor de Mercedes. Hamilton laat het erbij zitten en laat een gat vallen naar Albon.

Na de eerste snelle rondjes is Pérez 0,264 seconde sneller dan Verstappen. Uit de herhaling blijkt dat Verstappen tot twee keer toe de achterkant van zijn auto kwijt raakt. Vervolgens duikt Leclerc onder de tijd van Pérez terwijl Sainz achter Verstappen aansluit. Hierna kunnen de coureur nog één keer aanzetten. Leclerc zet hierbij zijn Ferrari in de muur. Intussen verbetert niemand de tijd van Leclerc waardoor hij wederom pole position pakt. Verstappen komt ook te kort voor P2. Die plaats is voor Pérez.

Sprint Shootout voor de GP van Azerbeidzjan in 2023

 1. Charles Leclerc
 2. Sergio Pérez
 3. Max Verstappen
 4. George Russell
 5. Carlos Sainz
 6. Lewis Hamilton
 7. Alexander Albon
 8. Fernando Alonso
 9. Lance Stroll
 10. Lando Norris
 11. Oscar Piastri
 12. Nico Hülkenberg
 13. Esteban Ocon
 14. Kevin Magnussen
 15. Logan Sargeant
 16. Zhou Guanyu
 17. Valtteri Bottas
 18. Yuki Tsunoda
 19. Pierre Gasly
 20. Nyck de Vries

Hoe laat begint F1 in Bakoe?

Zaterdag
Sprintrace: 15:30 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 13:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)