Wat vier weekenden vrij met de mens kan doen. In de pauze van de F1 deed Max Verstappen zijn best om te simracen ondanks afleidingsmanoeuvres van zijn stiefdochter, flirtte Fernando Alonso schijnbaar met Taylor Swift en probeerde Carlos Sainz nog wat te halen uit zijn crash in Australië (lang verhaal kort: FIA zegt nee en het resultaat blijft staan). Het is de hoogste tijd om weer te gaan racen.

De vierde race van het seizoen wordt gehouden in Azerbeidzjan. De F1 bezoekt voor de zesde keer het stratencircuit in Bakoe. Op die eerste race na, heeft het Baku City Circuit elk jaar controverse opgeleverd. Denk maar terug aan de botsingen tussen Hamilton en Vettel en tussen Ricciardo en Verstappen. Ook vorig jaar brak de hel los toen Verstappen een klapband kreeg en Hamilton rechtdoor schoot.

Sprintraceweekend

En dan te bedenken dat er dit weekend twee races zijn in Bakoe. Voor het eerst dit seizoen wordt er een sprintrace gehouden. Daarvoor heeft de F1 een nieuw sprintraceformat. In het bericht dat je onder de blauwe letters in de vorige zin vindt, beschrijven we alle veranderingen aan de weekendindeling. Kort samengevat wordt de sprintrace een los evenement en komt de tweede training te vervallen.

Wat moet ik weten over de GP van Azerbeidzjan 2023?

Het stratencircuit van Bakoe kenmerkt zich door lange, rechte stukken. In de eerste sector volgen er drie achter elkaar die allemaal eindigen met een bocht van negentig graden. In het tweede deel wordt het wat kronkeliger met als hoogtepunt het smalle straatje bij het kasteel. Deze ken je wel van de foto’s. De derde sector is voornamelijk vol gas.

Door deze kenmerken zou je het circuit kunnen vergelijken met het circuit in Melbourne, maar dan met een recht stuk eraan toegevoegd van 2,2 kilometer. Daarom zal het topsnelheidsvoordeel van Red Bull wederom een belangrijke factor zijn. Daarachter zullen Aston Martin, Mercedes en Ferrari strijden om de tweede plaats.

Voor wie staat er veel op het spel?

Zo vroeg in het seizoen zijn de verschillen nog klein. Vooraan maken Verstappen en Pérez de dienst uit met 69 en 54 punten. Daarachter verdedigt Fernando Alonso de derde plaats. Zijn score staat op 45 punten, wat 7 punten meer is dan Lewis Hamilton. Een stukje naar beneden zien we dat Norris van nul punten naar acht punten is gegaan na de GP van Australië. Hij staat daarmee achtste.

In het middenveld staan vier coureurs op vier punten: Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Oscar Piastri en Pierre Gasly. Alleen Nyck de Vries en Logan Sargeant zijn nog puntloos. Bij de constructeurs heeft Red Bull meer punten dan de teams op de tweede en derde plaats – Aston Martin en Mercedes – bij elkaar opgeteld. McLaren is van de laatste, naar de vijfde plaats geklommen door de chaotische race in Melbourne.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Bakoe heeft een stratencircuit en dat vind ik altijd mooi. Het grote verschil met andere stratencircuits is dat hier een paar lange rechte stukken aanwezig zijn. Dat maakt het in combinatie met scherpe en smalle bochten erg interessant, zeker wat betreft de afstelling van de vleugel’, aldus Max Verstappen via Verstappen.com.

Hoe is het weer op het Baku City Circuit in Azerbeidzjan?

Het is prima vertoeven dit weekend in Bakoe met temperaturen tussen de 22 en 25 graden Celsius. Het is dan wel bewolkt, maar drupjes regen hoeven we dit weekend niet te verwachten. Waar de coureurs wel rekening mee moeten houden, is de wind. Vanaf het circuit zou je zo een steen in de Kaspische Zee kunnen smijten. Daardoor kan het flink waaien op de baan wat kan zorgen voor onbalans.

Hoe laat begint F1 in Bakoe?

Vrijdag
1e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
Kwalificatie (voor de hoofdrace): 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 10:30 uur – 11:14 uur
Sprintrace: 15:30 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 13:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie