Dit weekend is er maar één vrije training. Ook al lees je dus overal over de uitslag van de eerste vrije training, zou je het ook de laatste vrije training kunnen noemen. Dat komt doordat de F1 dit weekend een nieuwe sprintraceformat uitprobeert. Daardoor is deze enige trainingssessie extra belangrijk. Wie nu problemen oploopt, wordt extra hard geraakt. En wed maar dat er coureurs zijn met problemen.

Het begint met de beide coureurs van Mercedes. Russell en Hamilton melden dat het rempedaal ‘lang’ voelt. Dat wil zeggen dat de stopkracht pas laat komt. Daarvoor komt Hamilton ook even naar binnen. Het probleem van Mercedes is maar klein als je het vergelijkt met het probleem van Tsunoda. Hij spint en raakt met zijn rechterachterwiel de muur.

Tsunoda met drie wielen

Daardoor loopt hij een lekke band op waarbij het rubber langzaam van de velg rolt. De Japanse teamgenoot van De Vries is vroeg in de ronde gecrasht waardoor hij bijna een hele ronde op drieënhalve banden moet rijden. Ook de velg is bij de botsing beschadigd. Tsunoda brengt zijn auto naar de pits waar de monteurs het kapotte wiel vervangen.

Gasly is on fire

Vlak daarna zijn de problemen nog groter voor Pierre Gasly. Er is een probleem met de motor waardoor er pluimpjes rook uit de achterkant komen. Vlak daarna vat de auto vlam. Gasly moet zijn Alpine parkeren waarna een aantal marshalls hun best doen om de auto te blussen. Van alle kanten komt er rook uit de auto, maar uiteindelijk wordt het vuur gedoofd.

De brand van Gasly zorgt voor een rode vlag. Tijdens de brand van Gasly heeft de Haas van Magnussen alle benzinedruk verloren. Daardoor breekt de auto uit bij het ingaan van de eerste bocht. Ook Magnussen moet zijn auto parkeren en is klaar voor deze ochtend/middagsessie. De rode vlag duurt zo’n tien minuten waarbij de klok niet is stilgezet. Er wordt dus kostbare tijd verloren.

In het resterende half uur schiet Leclerc twee keer door. Hij remt te laat, maar blijft uit de muur. Aan het einde van de sessie worden er geoefend voor de kwalificatie. Daardoor worden de rondetijden sneller. Uiteindelijk zijn de Red Bulls het snelst, vlak voor de Ferrari’s. Norris maakt de top vijf compleet. De Vries rijdt knap de zesde tijd.

Vrije training van de GP van Azerbeidzjan in 2023

  1. Max Verstappen
  2. Charles Leclerc
  3. Sergio Pérez
  4. Carlos Sainz
  5. Lando Norris

Hoe laat begint F1 in Bakoe?

Vrijdag
Kwalificatie (voor de hoofdrace): 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout (kwalificatie voor de sprintrace): 10:30 uur – 11:14 uur
Sprintrace: 15:30 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 13:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)