Hij had er ongetwijfeld maar wat graag een vijfde titel aan vastgeplakt, maar dat zit er niet meer in. Na dit seizoen stopt Sebastian Vettel als F1-coureur. Voorafgaand aan de GP van Frankrijk vorige week zei de 35-jarige coureur nog dat ‘er een duidelijke intentie is om door te gaan’ toen hem werd gevraagd naar zijn toekomst bij het team, maar in plaats daarvan heeft hij nu besloten dat het tijd is om te stoppen met zijn recordbrekende carrière.

‘Ik heb het voorrecht gehad om de afgelopen vijftien jaar met veel fantastische mensen in de Formule 1 te werken – er zijn er veel te veel om op te noemen en te bedanken’, zegt Seb in een verklaring. ‘Hoewel onze resultaten niet zo goed waren als we hadden gehoopt, is het voor mij heel duidelijk dat alles in elkaar wordt gezet dat een team nodig heeft om de komende jaren op het allerhoogste niveau te racen.’

Hij noemt toch een paar mensen op: ‘Ik heb er echt van genoten om met zo’n geweldige groep mensen te werken. Iedereen – Lawrence, Lance, Martin, Mike, de senior managers, de ingenieurs, de monteurs en de rest van het team – is ambitieus, bekwaam, deskundig, toegewijd en vriendelijk, en ik wens ze allemaal het beste.’

Er zijn dit seizoen niet heel veel races meer te gaan. ‘Ik hoop dat het werk dat ik vorig jaar heb gedaan en dit jaar nog steeds doe, nuttig zal zijn bij de ontwikkeling van een team dat in de toekomst zal winnen, en ik zal tussen nu en het einde van het jaar zo hard werken als ik kan met dat doel voor ogen, en in de laatste tien races zoals altijd mijn best doen.’

Waarom Sebastian Vettel gaat stoppen

‘De beslissing om met pensioen te gaan was voor mij een moeilijke, en ik heb er lang over nagedacht. Aan het eind van het jaar wil ik wat meer tijd nemen om na te denken over waar ik me in de toekomst op ga focussen. Het is me heel duidelijk dat ik als vader meer tijd met mijn gezin wil doorbrengen, maar vandaag gaat niet over afscheid nemen’, vult Vettel aan.

‘Het gaat er eerder om om iedereen te bedanken, niet in de laatste plaats de fans. Zonder hun gepassioneerde steun zou de Formule 1 niet kunnen bestaan’, sluit hij af. Vettel werd de afgelopen jaren mondiger over sociale en milieukwesties, waardoor hij wereldwijd respect verdiende buiten het circuit.

De Sebastian Vettel is de jongste wereldkampioen in de F1

Het spreekt voor zich dat Vettel een van de succesvolste coureurs is die ooit in de F1 heeft geracet. Hij werd in 2010 op 23-jarige leeftijd de jongste wereldkampioen ooit, waarmee hij een reeks van vier wereldtitels op rij met Red Bull aftrapte.

Vervolgens maakte hij in 2015 de overstap naar Ferrari en hoewel hij Lewis Hamilton in 2017 en 2018 dicht op de hielen zat voor het kampioenschap, slaagde hij er nooit in om het succes van jeugdheld Michael Schumacher met het Maranello-team te evenaren.

Toen kwam Aston Martin

Vettel koos ervoor om zich begin 2021 te voegen bij het nieuwe team van Aston Martin, en hoewel hij in zijn zesde race met de Britse team het podium haalde, was de auto niet goed genoeg om constant veel punten te blijven pakken.

Seb kan terugkijken op 53 overwinningen (alleen Hamilton en Schumacher hebben er meer), 122 podiumplaatsen en 57 pole-positions sinds hij in 2007 debuteerde bij BMW Sauber. En hij heeft natuurlijk nog tien races de tijd om die resultaten te verbeteren…

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)