Aan alles komt een einde. De productie van de Lamborghini Aventador, de Aston Martin DBS gaat stoppen of is al gestopt. Maar om het het einde niet ongemerkt voorbij te laten gaan, introduceert Audi de R8 GT V10. Het is de laatste R8 en tevens de laatste V10 van Audi. Om afscheid te nemen, trommelen we een oude bekende op.

Laten we met de originele Audi R8 beginnen. Het exemplaar dat we hier vandaag testen, heeft een bijzonder verhaal. Het is de Audi die je voorbij ziet driften in oude afleveringen van TopGear. Na een carrière als persdemo verkocht Audi hem om te doen waar hij goed in is; kilometers maken.

Specificaties van de Audi R8 GT V10 en de Audi R8 V8

De originele Audi R8 heeft een 4,2-liter V8, in dit geval met een handbak. De achtcilinder levert 420 pk en 430 Nm. Voor de laatste R8 gebruikt Audi de 5,2-liter V10 die ook in de Huracán ligt. Audi haalt 620 pk en 565 Nm uit de motor. Bij het uitzwaaimodel gaat het vermogen volledig naar de achterwielen.

Die laatste Audi R8 GT V10 komt dit jaar in een oplage van 333 stuks. Helaas zijn alle exemplaren al vergeven. Voor de laatste keer mietert Audi een boel koolstofvezel onderdelen op de R8 en een grote achtervleugel die 300 kilo aan neerwaartse druk genereert. Een sprintje van 0 naar 100 km/u doet ie in 3,4 seconden. De Quattro-uitvoering is wat sneller naar de 100.

Het theatrale gejank van de tien cilinders is gelukkig zelfs zo dicht richting het einde nog subliem. Er is ook nog een leuk driftknopje, wat niet zo geschikt blijkt op een nat circuit. Bekijk hieronder de beelden en kom te weten welke je liever hebt: de Audi R8 GT V10 of de Audi R8 V8.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)